UKRADENA IDENTITETA

Nekdanjega policista obsodili na daljavo

Objavljeno 04. februar 2017 13.36 | Posodobljeno 04. februar 2017 13.36 | Piše: Aleš Andlovič

Aleksander Vrbnjak prek videa priznal, da je ukradel identiteto Sebastijanu Krešonji. Ptujčan je v Italiji, kjer se mora vsak dan javljati na policiji zaradi drugega sojenja.

Štirinajst metrov dolgo fairline targa 37 so Vrbnjaku zasegli na otoku Cres na Hrvaškem.

MARIBOR – Ko je oblekel policijsko uniformo, je danes 43-letni Aleksander Vrbnjak prisegel, da bo deloval pošteno in v skladu z zakoni. A je Ptujčan hitro pozabil na zaobljubo in še v času, ko je nosil policijsko uniformo, začel kriminalno kariero. Kaznivim dejanjem, ki jih je Vrbnjak zagrešil po Evropi, se je pridružilo novo. Njegov slovenski kriminalni dosje je debelejši za nov spis, in sicer zaradi ponarejanja listin in kraje identitete. Dogodek sega v leto 2012, ko je bil Aleksander Vrbnjak na begu. Niso ga iskali samo slovenski policisti, ampak je za njim evropski priporni nalog razpisala tudi Italija.

Naši zahodni sosedje so ga z nalogom sodišča v Rimu iskali že od leta 2007. Uspešno se je skrival, saj evropskega pripornega naloga, kot ga poznamo danes, takrat v Sloveniji še ni bilo. Ko so Vrbnjaka leta 2010 začeli iskati tudi slovenski varnostni organi, je nekdanji policist poniknil. Skrival se je pred roko pravice, saj je vedel, da bi moral na prestajanje zaporne kazni dveh let in treh mesecev. Na takšno kazen je sodišče v pravi farsi obsodilo Aleksandra Vrbnjaka zaradi trgovanja z mamili, potem ko je na zatožno klop sedel že v začetku tega stoletja.

Ker ni želel za rešetke, se je klatil po vsej Evropi. Na begu ni smel uporabljati svojih dokumentov, zato se je domislil dejanja, ki mu je zdaj prineslo novo obsodbo. 
Sredi leta 2012 si je namreč sredi Madrida naredil vozniško dovoljenje, a ne na svoje ime, ampak je ukradel identiteto tri leta mlajšega Sebastijana Krešonje. Španskim organom je predložil njegovo vozniško dovoljenje in zaprosil za njegovo podaljšanje. Verjetno bi prevara uspela, če španski upravni organ o podaljšanju ne bi obvestil mariborske upravne enote, ki je izdala originalno vozniško dovoljenje. Tako se je izkazalo, da se je v Španiji nekdo izdajal s ponarejenimi papirji, a Vrbnjak je bil medtem že bogvekje.

Obogatel z jahto

Prvič je Aleksander Vrbnjak na zatožni klopi sedel pred 17 leti, takrat skupaj z dvanajstimi soobtoženimi zaradi trgovanja z mamili. Vrbnjaku je tožilstvo poleg trgovine z mamili naložilo še pranje denarja prek luksuzne jahte; 14 metrov dolgo fairline targa 37 so mu zasegli na otoku Cres na Hrvaškem. Ker so ga sumili pranja denarja, so jahto pozneje za drobiž prodali na dražbi v Portorožu. Tožilstvo ni zbralo dovolj dokazov za pranje denarja, zato je obtožbo v tem delu umaknilo, Vrbnjak pa je zahteval polmilijonsko odškodnino. Te sicer ni dobil, dobil pa je dobrih 200 tisočakov.

Ker so ponarejeno vozniško dovoljenje pozneje našli pri aretiranem Aleksandru Vrbnjaku – prijeli so ga junija 2014 na mejnem prehodu Dragonja s ponarejeno izkaznico na ime Borut Mrčinko –, je tožilka Saška Žontar vložila obtožni predlog. A Aleksandra Vrbnjaka včeraj ni bilo na mariborsko sodišče, ampak je sojenje na presenečenje vseh potekalo prek videokonference. Kot smo izvedeli, je Ptujčan trenutno na prisilnem dopustu v Italiji, kjer se mora po naših podatkih vsak dan javljati na policiji. Še vedno namreč ni končan sodni postopek, zaradi katerega so ga Italijani iskali že od leta 2007. 
Še preden je mariborska tožilka lahko Vrbnjaku ponudila dogovor, če prizna, je ta prek mednarodnih povezav dejal: »Priznavam krivdo in globoko obžalujem.« Sodnica Tanja Husar pa je sledila predlogu tožilke in ga obsodila na sedem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let, kar je Vrbnjak po posvetovanju z odvetnikom Rokom Gerlovičem tudi sprejel.

Poleg Vrbnjaka se je pod lupo preiskovalnih organov znašla njegova partnerica Vlasta Mrčinko. Ta je na Ptuju živela v razkošju, predvsem sta v oči bodla hiša in bazen Vrbnjakove družine na Ptuju. Marsikdo je bil prepričan, da premoženje izhaja iz Vrbnjakovih prepovedanih poslov, saj Vlasta Mrčinko v frizerskem salonu tako dobro ni mogla zaslužiti. Zato so jo pod drobnogled vzeli kriminalisti in davčni inšpektorji. Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije je lani proti Mrčinkovi na ljubljansko okrožno sodišče vložilo tožbo zaradi odvzema premoženja nezakonitega izvora v znesku 540.477 evrov. 

Deli s prijatelji