RAJ ZA TATOVE

Nekaterim ostanejo le kopalke

Objavljeno 02. avgust 2015 19.54 | Posodobljeno 02. avgust 2015 19.58 | Piše: Janez Mužič

Na Obali skoraj ne mine dan, da policija ne bi prejela prijave o kraji na plaži.

Nekateri v vodo, drugi pa medtem v njihove žepe.

Na plaži gotovo ne potrebujete kreditnih kartic, nakita in večjih vsot denarja. Če kljub temu ne morete brez mobilnega telefona, tablice, MP3-predvajalnika, dragih sončnih očal in še česa, naj na to vedno kdo pazi, ko greste v vodo. Če ostanete brez osebnih dokumentov, plačilnih kartic ali brez ključev avtomobila, bo vaš dopust pokvarjen in še nekaj naslednjih let vas bo med poležavanjem ob morju spremljala tesnoba. Že zaradi naivnosti boste jezni sami nase.

Barabam na kopališčih tudi te dni posel teče kot že dolgo ne. Na Obali skoraj ne mine dan, da policija ne bi prejela prijave, večina ljudi pa zaradi občutka lastne neodgovornosti, naivnosti ter manjše vrednosti ukradenega dogodka sploh ne prijavi. Kako velik je letos val kraj, ki jih rojeva naša lahkovernost, je zato težko oceniti in tudi sicer na policijskih postajah večino prijaviteljev »potolažijo« z besedami, da se to pač dogaja te dni turistom vsak dan.


Kako se ubraniti

• Najučinkovitejši ukrep je, da takrat, ko greste plavat, najmanj en član družine oziroma družbe popazi na stvari. Če ste sami, se spoprijateljite s sosedi na plaži in jih prosite, naj popazijo oni. Seveda jim boste uslugo vrnili, da se bodo v vodo lahko brezskrbno podali oni.
• Nabavite si poceni vodotesni plastični tulec s trakom za okoli vratu, v katerega gredo ključi, nekaj denarja in morda še kaj, ter ga vzemite s seboj, ko se podate plavat.
• Na varnost pomislite že ob nakupu kopalk. Za moške so primerne take z žepi, ki se zaprejo. Pri ženskah to težavo lahko reši plastična vrečka. Z varnostno zaponko jo med kopanjem začasno zapnite na pas notranjega dela kopalk.
 

In res se! Na portoroški plaži je nekdo avstrijski turistki ukradel nahrbtnik s 100 evri, bančno kartico in zdravili. Že naslednji dan je Domžalčanka tam ostala brez torbice z denarnico in GSM-telefona. V Izoli je 54-letniku, medtem ko se je ta kopal, neznanec ukradel nahrbtnik z denarnico, dokumenti in denarjem. Oškodoval ga je za 600 evrov. Podobno so v Izoli na plaži pri svetilniku obiskovalcu med ohlajanjem v morju odtujili nahrbtnik in hladilno torbo. V nahrbtniku je imel denarnico z dokumenti, bančno kartico in 15 evrov gotovine, ročno uro ter GSM-aparat. Na isti plaži sta brez torbe, v kateri sta imela denarnici z dokumenti in okoli 180 evrov gotovine, ključe vozila, mobilni telefon in oblačila, ostala slovenska turista. Oškodovana sta bila za 800 evrov. Dogaja se tudi na Debelem rtiču, kjer je nekdo ženski, medtem ko se je kopala, ukradel kopalno torbo, v kateri je imela denarnico z dokumenti, bančnimi karticami in 30 evrov. In ne nazadnje je tu tudi kamp v Ankaranu, kjer so državljanki Danske iz torbe odtujili srebrna prstana in majico ter jo oškodovali za 150 evrov.

Priložnost dela tatu

Še in še bi lahko naštevali primere, ko oškodovanci nemalokrat ostanejo le s tistim, kar imajo na sebi, torej samo v kopalkah. V poduk omenimo še predlanski primer, ko je bil neki tuji par najprej ob ključe avtomobila, a se jima je nato to spremenilo v moro. Tat je namreč odklenil njun avtomobil, jima pobral vse, kar sta imela v njem in tudi bančne kartice ter mobilni aparat. To pa še ni bilo dovolj, saj je kmalu ugotovil, da v mobiju hranita PIN-kode kartic za dvig gotovine, tako da ju je krepko oskubel.

Če kdaj, potem za čas kopanja in sončenja velja, da priložnost dela tatu, pa naj gre za profesionalce ali priložnostne tatiče. Vsi so polni trikov in gotovo vas bodo prelisičili, če imate pri sebi kaj takega, kar jim pade v oči. Tako je najzanesljivejši ukrep, da pustite vrednejše stvari v hotelski sobi, dokumente, denar in bančne kartice pa morda kar v tamkajšnjem sefu. 

Deli s prijatelji