AGRESIVNO

Nekaterim je všeč 
prav grški scenarij

Objavljeno 14. marec 2013 10.20 | Posodobljeno 13. marec 2013 19.52 | Piše: Jadran Vatovec

Se brez radikalnih tujih agitatorjev ne znamo lotiti sprememb?

Zakaj je organizatorjem slovenske vstaje tako zelo pri srcu prav grški scenarij (foto: Blaž Samec)?

LJUBLJANA, ATENE – Nekateri si že vse od takrat, ko (v začetku lanskega leta) ni bil v državnem zboru za mandatarja nove vlade izvoljen Zoran Janković, prizadevajo, da bi destabilizirali razmere v Sloveniji. Vsak, ki si pred njihovim početjem ne zatiska oči, lahko dobesedno na vsakem koraku opazi, kako zelo so agresivni. No, razmeroma nov pojav pa je kljub vsemu uvoz tujih agitatorjev. Ti naj bi namreč svojim gostiteljem pomagali prepričati še več (čim več) volivcev, da so EU, evrsko območje in, ne nazadnje, celo parlamentarna demokracija nezaželeni in pretesni prisilni jopiči.

Več kot nazoren primer takšnega poskusa uvoza je verižno nastopanje marksista, predstavnika grškega gibanja Syriza (to je, kot je znano, nastalo iz koalicije manjših zunajparlamentarnih levih strank in gibanj) Yannisa Bourgousa. Bourgos v svojih nastopih spet in spet poudarja, da prebivalci Evrope nujno potrebujemo popolno (?!) svobodo in radikalne spremembe, da bo pač treba v procesu, ki bo resda odvisen od stopnje podpore ljudstva in zato postopen, popeljati (ali vrniti) evropske države v socializem.

Hollande syrizovcev noče ob sebi

Francoski predsednik, tudi v Sloveniji (predvsem, kar je razumljivo, med predstavniki in podporniki naših levih strank) nadvse priljubljeni socialistični politik François Hollande, se je bil pripravljen o finančnih in gospodarskih zagatah Grčije pogovarjati le s predsednikom grške vlade Evangelosom Venizelosom. Pogovarjala sta se dobrih štirideset minut, Hollande pa je pohvalil varčevalne ukrepe Venizelosove vlade. Zanimivo pa je, da je Hollande že vnaprej gladko zavrnil prošnjo Alexisa Tsiprasa, šefa v Sloveniji tako vsiljivo oglaševanega Yannisa Bourgousa: vodja radikalno leve Syrize je zaman moledoval, da bi ga Holland sprejel vsaj na krajši klepet.

»Pokojni venezuelski predsednik Hugo Chavez nas je naučil, da vlada ne more biti ne napredna ne revolucionarna, če ne posluša svojega ljudstva. Če nam bo v Grčiji uspelo sestaviti levo vlado, želimo iti po njegovi poti,« je pojasnil Bourgous za portal MMC RTVSLO. Neverjetno, toda Bourgousu so pri nas svoje mikrofone potiskali predstavniki Vseslovenske vstaje, stranke in društva Gibanje za trajnostni razvoj TRS (mimogrede, oba, politična stranka in društvo, uporabljata enako ime, imata sedež na istem naslovu in sta dosegljiva na isto telefonsko številko!), Mirovnega inštituta in celo ljubljanske fakultete za družbene vede (FDV). Svoje teorije je lahko na dolgo in široko zagovarjal v oddajah TV Slovenija (od Odmevov do Studia City) in POP TV pa v Dnevniku in Večeru. V Ljubljani je pričakovano nagovoril tudi udeležence zadnjih tako imenovanih vseslovenskih demonstracij. Njegovi navdušeni gostitelji so si ga kar podajali, nad njim pa bili tako navdušeni, kot bi najbrž bili, če bi od mrtvih vstal njihov idol Josip Broz - Tito. Naj razume, kdor more. 

Deli s prijatelji