ŠTIPENDIJE ZA DEFICITARNE POKLICE

Nekateri taborili od noči, drugi opozarjajo: To ni pošteno

Objavljeno 11. september 2015 17.18 | Posodobljeno 11. september 2015 16.56 | Piše: Mo. S.

Na skladu so zagotovili, da bodo vloge, oddane pred začetkom roka, zavržene.

Nikoli ni prepozno, da se začnete učiti tujega jezika.

LJUBLJANA – Od danes naprej je mogoče vložiti vloge za štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2015/16. Bo javnemu skladu za razvoj kadrov in štipendije tokrat le uspelo?

Nazadnje, konec avgusta, so razpis razveljavili, ker se je zaradi prevelikega navala sesula njihova spletna stran. Da se to ne bi ponovilo, so tokrat razpis objavili skupaj z vlogo, ki pa so jih začeli sprejemati danes ob 9. uri zjutraj, in sicer na sedežu sklada v Ljubljani ali priporočeno po pošti.

Nepoštenosti na poštah? Sklad jih menda ne bo upošteval

Tu pa se je tudi tokrat zalomilo: že nazadnje smo lahko veliko slišali o očitkih na račun tistih, ki živijo bliže sedežu sklada, zdaj pa se mnogi pritožujejo nad nepoštenimi »ukrepi« celo v poštnih poslovalnicah. Kot lahko beremo po spletnih forumih, so nekateri ob oddaji pošiljke razočarani ugotovili, da so jih, čeprav so bili tam že pred deveto uri zjutraj, drugi prehiteli. Kot je zapisala ena od uporabnic spleta, je izvedela, da je mama, ki dela na pošti, vlogo za svojo hčer oddala minuto pred deveto uro. Nekateri so na poštah čakali od zgodnjega jutra, spet drugi pa so prepričani, da se jih je našlo veliko, ki so vloge oddali že pred deveto uro.

Kakor koli že, na skladu so zagotovili, da bodo vloge, oddane pred začetkom roka, zavržene. Se jih pa veliko strinja, da tovrstni sistem (kdor prej pride, pač prej melje) ni pravičen. Z oddajo vlog se jim mudi predvsem zato, ker je kriterij za izbor na razpisu vrstni red prispelih vlog, kar je po mnenju nekaterih sicer sporno. Tako so nekateri na skladu »taborili« tudi že od pol četrte ure zjutraj, da bi si le zagotovili možnost za dodelitev štipendije.

Za tisoč štipendij je na voljo 1,2 milijona evrov.

Ministrica napoveduje spremembo zakona

Sicer pa je na sklad v šestih minutah prispelo 156 vlog, je povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Do 12. ure jih je sklad prejel 181. Te številke se bodo sicer še spremenile, saj pričakujejo še vloge po pošti, pri katerih šteje čas oddaje. Naval na štipendije jo sicer veseli, opozarja pa, da ob tem ostajajo neporabljene kadrovske štipendije.

Na očitke o spornem zakonu je odgovorila, da v tako kratkem času od razveljavitve prejšnjega razpisa niso mogli spremeniti zakonske podlage, je pa obljubila, da bodo zakon o štipendiranju do januarja, ko se predvideva nov razpis za štipendije za deficitarne poklice, že spremenili in da pri merilih ne bodo upoštevali samo vrstnega reda prijav, ampak tudi regijsko uravnoteženost ter postavili prioritete znotraj deficitarnih poklicev.

Deli s prijatelji