SVET ŠTEVILK

Nekateri so za vroče sankanje

Objavljeno 10. avgust 2013 19.41 | Posodobljeno 10. avgust 2013 19.41 | Piše: T. P.

Da se na saneh, sicer malce drugačnih od zimskih, spustimo po strmih pobočjih, ne potrebujemo ostre zime in snežne prevleke, saj lahko po smučarskih progah drvimo tudi v toplih poletnih mesecih.

Kar je seveda kot naročeno za vroče avgustovske dni, zaradi česar smo tokrat pokukali, kje se lahko naužijemo adrenalinske zmesi sicer tega zimskega športa v poletni vročini.

Bled: na blejskem smučišču Straža se lahko po tamkajšnji FIS-progi podamo na 520 metrov dolgo poletno sankarijo, kar nam bo denarnico osušilo za osem evrov, medtem ko nas trije adrenalinski spusti stanejo 14 evrov. Seveda imajo otroci do 14. leta nekaj popusta. Med spustom, med katerim lahko dosežemo hitrost do 40 kilometrov na uro, bomo premagali 131 metrov višinske razlike, povprečni naklon proge pa je 25,2 odstotka.

Kranjska Gora: čemu bi uživali na kranjskogorskih smučiščih le pozimi, ko pa se lahko po progi Vitranc 1 spustimo tudi v toplih poletnih mesecih? Za sankaški spust po 1500 metrov dolgi progi, katere povprečni naklon je 20,5 odstotka, bomo plačali osem evrov oziroma 17 za tri vožnje. In adrenalin nam bo po krvi verjetno kar hitro zakrožil, saj doseže proga, na kateri premagamo 293 metrov višinske razlike, na najbolj strmi točki kar 67-odstotni naklon.

Rogla: tudi pohorski smučarski biser omogoča ljubiteljem zimskih in adrenalinskih športov malce poletne akcije na sankaški progi. Na tamkajšnjem smučišču Zlodejevo se namreč spustimo po 1360 metrov dolgi progi, za adrenalinsko injekcijo, med katero dosežemo hitrost do 40 kilometrov na uro, bomo odšteli petaka, za tri vožnje pa 12 evrov.

Pohorje: na Snežnem stadionu pod Mariborskim Pohorjem bomo za sankaško vožnjo odšteli šest evrov, medtem ko moramo za tri spuste iz denarnice privleči še sedem evrov več. Na skoraj kilometer dolgi progi s povprečnim 25-odstotnim naklonom premagamo 233 metrov višinske razlike, na najbolj strmi točki pa je strmina kar 63-odstotna.

Celjska koča: na pobočju smučišča Celjska koča se razprostira naše prvo poletno sankališče, kjer po 800 metrov dolgi progi z maksimalno hitrostjo 40 kilometrov na uro drvimo v poletnem bobu. Za eno vožnjo bomo odšteli štiri evre, pet spustov pa nas olajša za 15 evrov. 

Deli s prijatelji