ANONIMKA O TELEKOMU

»Nekaj tisoč telekomovcev bi težko odpustili«

Objavljeno 03. marec 2014 08.22 | Posodobljeno 03. marec 2014 01.19 | Piše: T. L.

Navedbe iz anonimke govorijo o nižanju plač in odpuščanju, Dean Žigon iz sindikata Sineks pa pravi, da pogajanja še potekajo, zato točnih številk še ne more komentirati.

Telekom Slovenije

LJUBLJANA – Anonimnega sporočila, ki je te dni krožil po družbi Telekom Slovenijeimage, v sindikatu Sineks niso obravnavali, je povedal njegov predsednik Dean Žigon, ki smo ga poklicali za komentar navedb, zapisanih v anonimki, ki je romala v elektronske poštne predale zaposlenih, sindikatov in tudi uprave. 

>>Na Telekomu med zaposlenimi vre, objavljamo anonimko image

Žigon zapisanih navedb sicer še ne pozna in jih ne more komentirati. Bodo pa anonimko obravnavali na naslednjem sestanku izvršnega odbora sindikata, ki bo predvidoma v tem tednu. Dodaja pa, da ima podjetje glede anonimnih sporočil v skladu z etičnim kodeksom, ki je zavezujoč za vse zaposlene, enoten odnos, in sicer, da jih obravnava resno, navedbe pa preveri.

Pogajanja z upravo še potekajo

Vseeno smo ga povprašali glede napovedanega nižanja plač in reorganizacije delovnih mest, o čemer je mogoče brati v anonimki: zaposlenim naj bi se namreč s 1. aprilom obetalo tudi znižanje plač. Žigon glede nižanja plač in o kadrovski politiki na sploh trenutno ne more dati nobenih informacij, ker potekajo pogajanja. Zato tudi ni komentiral domnevnih teženj uprave v tej smeri, saj gre za del pogajanj o kolektivni pogodbi, ki se bodo zaključila predvidoma od konca marca. »Pogajanja o kolektivni pogodbi in kadrovski politiki potekajo in ne bi bilo pošteno, da bi jih komentiral,« pravi Žigon.

Glede odpuščanj krožijo najrazličnejše številke

Je pa že minuli teden odpuščanje v matični družbi potrdil šef Rudolf Skobe, brez dela naj bi ostalo 150 ljudi. S kakšnimi številkami pa je seznanjen sindikat? V medijih se namreč pojavljajo najrazličnejše številke: od nekaj tisoč do 800, kolikor jih za naslednja štiri leta navaja anonimka, do včerajšnjih 150. Žigon je tudi v medijih zasledil različne številke, pravi pa, da bi nekaj tisoč telekomovcev težko odpustili, saj »ne vem, kdo bo potem delal«. Dodaja, da je točna številka povezana s poslovnim načrtom, stroški dela in podobno. Sam pozna številke, ki se omenjajo v okviru pogajanj. Pozna le številke, ki jih je predsednik uprave potrdil – to je 150 ljudi (vključujoč vse odhode, tudi upokojitve).

Eden od očitkov iz anonimke sindikatom in svetu delavcev očita, da lobirajo, kdo naj bi se volil. Takšne navedbe Žigon zavrača. Pravi, da se ukvarjajo z reševanjem delavske problematike in se borijo za pravice delavcev, saj da so za to tudi poklicani. Sindikati imajo možnost ob volitvah v svet delavcev predlagati svoje kandidate, ampak »tu ne gre za nobeno lobiranje«, navedbe zavrača Žigon.

O premajhni vključenosti mlajše generacije zaposlenih na Telekomu v sindikate pa Žigon pravi, da za njihov sindikat to ne drži. »V naš sindikat so vključene vse starostne kategorije,« zatrjuje in dodaja, da je zaposlenih, starih do 40 let in z 10 ali manj leti delovne dobe, v njihovem sindikatu veliko. Katere »mlade« oziroma koliko stare zaposlene so imeli pisci anonimke pri tem v mislih, pa Žigon ne ve. 

Deli s prijatelji