OBLETNICA

Negovske čelade odkrili pred dvesto leti

Objavljeno 30. december 2011 09.30 | Posodobljeno 30. december 2011 09.30 | Piše: O. B.

Proslava okroglega jubileja je vzbudila zanimanje pri domačinih in številnih gostih.

BENEDIKT – Na območju Slovenskih goric – od Negove do Benedikta in Lenarta – je veliko zanimivosti in znamenitosti; veliko je tudi znanih prednikov, a tudi arheoloških in podobnih najdb, ki prikazujejo življenje in obstoj prednikov na teh območjih. Kljub temu je malo krajev v vsej Sloveniji, ki bi se lahko ponašali s tako arheološko najdbo, kot so znamenite negovske čelade. Te je Jurij Slaček, kmet oziroma podložnik negovske graščine, našel davnega leta 1811 na svoji posesti v Ženjaku nad Benediktom v Slovenskih goricah. In prav ta dogodek izpred natanko dvesto let je s posebno slovesnostjo zaznamovala občina Benedikt.

Proslava okroglega jubileja je vzbudila zanimanje pri domačinih in številnih gostih

V kulturnem domu v Benediktu se je zbralo veliko ljubiteljev in poznavalcev arheologije ter zgodovine, ki so prišli tudi iz oddaljenih krajev. Ob dogodku je bila v tamkajšnjem kulturnem domu tudi filatelistična razstava, ki jo je ob pomoči Pošte Slovenije pripravilo Filatelistično društvo Ljubljana, uredil pa jo je filatelist Tone Simončič.

Slovesno prireditev je vodila Saša Lorenčič, v uvodu pa je prisotne pozdravil župan občine Benedikt Milan Gumzer. Posebno je poudaril pomembnost te arheološke najdbe: »Čas je, da svetovna znamenitost dobi večji poudarek v občini.« Na kraju najdbe čelad načrtuje dostojno znamenje in označitev poti, ki vodijo do tja.

Nato je spregovoril ljubiteljski zgodovinar mag. Milan Štruc iz Ljubljane. Poudaril je pomen te najdbe, ki že dvesto let zaposluje arheologe in zgodovinarje ter druge strokovnjake s področja človeške zgodovine. Znanstveniki, tudi ljubiteljski poznavalci zgodovine, se že od vsega začetka ukvarjajo z razvozlavanjem napisa na eni izmed bronastih čelad, ki je vtisnjen na robu.

O filatelistični razstavi je spregovoril filatelist Tone Simončič, ki je dejal, da so jo posvetili proslavi 200-letnice. Obletnico je Filatelistično društvo Ljubljana počastilo z izdajo posebne znamke, žiga, razglednice in spominskega ovitka, kar je bilo razstavljeno na posebnem panoju. Kot je povedal Tone Simončič, tudi slovenska filatelija praznuje dvesto let, zato so v Benediktu postavili to pregledno razstavo. Odprta bo do konca decembra in si jo je vredno ogledati zaradi zanimivega prikaza razvoja pošte in znamk, ki so bile tiskane in v obtoku v vseh obdobjih 200-letne zgodovine filatelije na območju današnje Slovenije.

Strokovni del je popestril kulturni program, v katerem so nastopali učenci OŠ Benedikt Ana Pahlec, Maša Repič in Sanja Reuter, ki so deklamirale pesmi pesnice Danice Elbl, ter glasbeni trio v sestavi Valentin Breznik, Florjan Merčnik in Tomi Tomažič.

Na prireditvi so ponujali tudi posebne znamke, pisma in razglednice z motivi negovskih čelad. Tudi pošta v Benediktu se vključuje v praznovanje jubileja, saj bo decembra pisma opremljala s spominskim žigom s tem motivom. 

Deli s prijatelji