REFERENDUM

»Nedopustno je, da se je za državljane pogajal ZSSS«

Objavljeno 18. maj 2012 22.50 | Posodobljeno 18. maj 2012 22.50 | Piše: A. L.

Sindikati zastopajo le delavce in legitimno sklepajo kolektivne pogodbe o pravicah, ki izhajajo iz dela, pojasnjuje predsednik SVS Gvido Novak.

Predsednik svobodnih sindikatov Dušan Semolič

LJUBLJANA – Sindikat vojakov Slovenije (SVS) podpira naknadni zakonodajni referendum o uveljavitvi zakona o uravnoteženju javnih financ, ker se s sprejetimi ukrepi v zakonu ne strinja: »Upamo, da bo do referenduma dejansko prišlo in da bo uspešen.« Prepričani so, da je omenjeni zakon zelo nepravičen do pripadnikov slovenske vojske in še posebno do civilnih oseb, zaposlenih v vojski. Polovica civilnih oseb v slovenski vojski od zadnje plačne reforma avgusta 2008 prejema varovane plače, ki bodo ukinjene ob uveljavitvi zakona. »To je grob poseg v status civilnih oseb in ostalih z varovano plačo v vojski oz. v pridobljene pravice pripadnikov slovenske vojske,« dodajajo.

Pozivamo vse državljane, društva, organizacije, gibanja in sindikate ter konfederacije, še posebno tiste, ki se niso tajno pogajali z vlado za nepodpiranje referenduma, da javno podprejo včeraj vloženo pobudo za razpis referenduma in da na upravnih enotah oddajo svoj podpis podpore za referendum.

Sindikat vojakov Slovenije

Umaknite pobudo, sicer zberemo 40.000 podpisov

SVS se zdi nedopustno nižanje povračila stroškov za prihod na delo, saj se pripadniki vojske prerazporejajo po celotni Sloveniji, zato je nedopustno, da bodo njeni pripadniki prisiljeni varčevati gorivo za prihod na delo iz svoje plače. »Pripadniki slovenske vojske in uniformirani javni uslužbenci so z zadnjo plačno reformo izgubili največ od vseh javnih uslužbencev, zato je nedopustno, da se jim zdaj niža plača v isti višini kot vsem drugim javnim uslužbencem. S predlogom kolektivne pogodbe, katere sprejem vsakokratna vlada preprečuje, smo predlagali dodatke za vsa področja, na katerih smo izvzeti iz splošne zakonodaje zaradi posebnosti pri opravljanju vojaškega poklica. Namesto kolektivne pogodbe se nam enostransko nižajo plače na osnovi sporazuma in dogovora, ki ga ni podpisal nobeden od obrambnih sindikatov. Takšno sklepanje kolektivnih pogodb je ustavno sodišče že označilo za poseg v svobodo sindikalnega delovanja, kar dejansko tudi je, saj obrambni sindikati ne soglašajo z zakonom, sporazuma niti dogovora pa niso podpisali, a kljub temu za pripadnike slovenske vojske velja vse. Zaradi opisanega popolnoma podpiramo včeraj vloženo pobudo za razpis referenduma in apeliramo na vlagatelje, da pobude ne umaknejo. V naslednjih dneh bodo v Sindikatu vojakov Slovenije stekle priprave na zbiranje potrebnih 40.000 podpisov podpore zahtevi za razpis,« napovedujejo.

Nedopustno, da se je za državljane pogajala ZSSS

Opozarjajo, da se na referendumu ne bo odločalo o samem zakonu, ampak o sprejemanju ali zavračanju vladne politike podpori varčevalnim ukrepom, za katere v Evropi že ugotavljajo, da mogoče niso najboljša rešitev (predvsem zaradi spirale nujnosti varčevanja tudi v prihodnje), pa tudi finančni minister že napoveduje nove varčevalne ukrepe z uvajanjem novih obdavčitev (avtorske pogodbe, pogodbe o delu, študentsko delo …). »Odločalo se bo tudi o vključevanju državljanov v procese sprejemanja političnih odločitev, saj je to njihova ustavna pravica. Za sporazum, ki je bil vključen v zakon o uravnoteženju javnih financ, se v imenu državljanov za pravice socialne države ni pogajal nihče oziroma se je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) na tajnih pogajanjih. To je nedopustno, saj sindikati zastopajo le delavce in legitimno sklepajo kolektivne pogodbe o pravicah, ki izhajajo iz dela.«

Deli s prijatelji