NA KOŽO

Nedeljsko delo trgovin

Objavljeno 12. november 2017 23.35 | Posodobljeno 12. november 2017 23.36 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: kolumna

Najslabše bo, če bo vprašanje nedeljskega dela trgovcev postalo politično vprašanje.

Vprašanje, ali naj bodo trgovine ob nedeljah odprte ali ne, je spet aktualno. Skupina poslancev je celo pripravila zakon, s katerim bi večini trgovin prepovedali nedeljsko obratovanje. Seveda je vprašanje, zakaj bi z zakonom urejali tisto, o čemer se lahko med sabo z nekaj razumevanja dogovorijo trgovci in sindikati.

Najslabše bo, če bo vprašanje nedeljskega dela trgovcev postalo politično vprašanje.

V Sloveniji imamo že tako in tako preveč različnih predpisov, ki omejujejo svobodno gospodarsko pobudo in posegajo v odločitve ljudi. Navsezadnje o odprtju ali zaprtju trgovin vsako nedeljo s svojimi nakupi odločajo potrošniki, in če ob nedeljah ne bi kupovali, tudi trgovci ne bi imeli odprto. Za zaposlene v trgovinah je nedeljsko delo gotovo dodatna obremenitev tudi na škodo normalnega družinskega življenja. Po drugi strani pa je vse več poklicev, v katerih se dela tudi ob nedeljah in praznikih. Takšen primer niso le zaposleni v zdravstvu, policisti, gasilci, ampak tudi zaposleni v gostinstvu, turizmu in drugih tržnih dejavnostih.

Slovenija spada med tiste države v EU, ki imajo največji delež prodajnih površin na prebivalca. Odprava nedeljskega dela bi bila za trgovce lahko sicer celo koristna, če bi se vsi tega dosledno držali. V tem primeru bi se namreč njihovi mejni prihodki zmanjšali za manj kot mejni stroški, saj bi odpadli nedeljski impulzivni nakupi, večina preostalih nakupov pa bi se prerazporedila med ponedeljkom in soboto. Seveda je veliko vprašanje, ali bi se z zaprtjem strinjal eden pomembnejših trgovcev Petrol, ki ima zaradi prodaje naftnih derivatov tako in tako odprto in ob tem proda veliko drugega živilskega trgovskega blaga.
Trgovci in sindikati bi se sicer lahko dogovorili za izjemo, da so trgovine ob nedeljah odprte vsaj v veselem decembru. V božičnem času namreč potrošniki zapravijo dvakrat toliko kot v običajnih mesecih. Najslabše bo, če bo vprašanje nedeljskega dela trgovcev postalo politično vprašanje in se bo iskanje odgovorov, kako to urediti, iskalo v parlamentu. Navsezadnje so o nedeljskem zaprtju trgovin ljudje na referendumu pred štirinajstimi leti že odločili, pa tega ni nihče upošteval.


 

Deli s prijatelji