NARAVA KAŽE ZOBE

Nedelja, da te kap: grmelo in treskalo, mnoge strehe razkrilo

Objavljeno 26. junij 2017 09.45 | Posodobljeno 26. junij 2017 09.45 | Piše: A. L.

Gasilci so imeli polne roke dela.

Drevesa so se lomila kot za šalo.

LJUBLJANA – Nedelja, dan ko naj bi počivali in nabirali moči za nov teden, se je za marsikoga slabo končala. Voda je zalivala kleti, močan veter pa odkrival strehe in rušil drevje. Nemalokrat so padla na ceste, zaradi česar so imeli gasilci in številni drugi polne roke dela. Sloveniji pa niso prizanesle niti strele, ki so švigale po različnih delih države. Zadele so tudi hiše.

Strele so udarjale

Včeraj malo pred 19. uro je v Zgornji Bistrici, občina Slovenska Bistrica, strela udarila v daljnovod in ga poškodovala. Obveščeno je bilo podjetje Elektro Maribor, ki je na kraj dogodka poslalo dežurne delavce.

V Gornji Radgoni je udar strele zanetil manjši požar na ostrešju stanovanjske hiše v Gornji Radgoni. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili stanovalci, gasilci PGD Gornja Radgona pa so opravili pregled objekta s toplotno kamero.

Malo po 20.20 je v naselju Velika Varnica, občina Videm, zaradi udara strele zagorelo drevo. Ogenj se je razširil na podrast in biološke odpadke pod drevesom. Gasilci PGD Leskovec so požar omejili in pogasili.

Ob 19.22 je zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše v Sedlarjevem, občina Podčetrtek. Posredovali so gasilci PGD Imeno, Podčetrtek, Polje - Sedlarjevo, Pristava pri Mestinju in Sela - Verače - Virštanj, ki so požar omejili in pogasili, s toplotno kamero pregledali objekt, ga prezračili ter s folijo prekrili okoli 30 kvadratnih metrov strehe. Požar je poškodoval okoli 30 kvadratnih metrov ostrešja in okoli 35 kvadratnih metrov bivalnih prostorov. Prav tako je bila poškodovana električna napeljava v objektu.

Slabih 20 minut kasneje so poročali o udaru strele v anteno stanovanjske hiše na naslovu Dobriša vas, občina Žalec, zaradi česar je nato elektro omarica. Posredovali so gasilci PGD Dobriša vas - Petrovče, Drešinja vas in PGD Žalec, ki so ogenj pogasili ter preprečili širjenje požara, prezračili prostore in obvestili dežurnega električarja.

Silovit veter odkrival strehe in rušil drevje

Padla drevesa so nedeljsko popoldne in večer naredila še posebej delovna. Podrla so se na številne ceste in tako ovirala promet.

Ob 22.40 se je na cesto v naselju Turški Vrh, občina Zavrč, zaradi močnega sunka vetra podrlo drevo. Gasilci PGD Zavrč so ga razžagali in odstranili ter počistili cestišče.

Slabih 20 minut prej se je zaradi vetra na cesto Brezovci–Lasigovci, občina Dornava, podrlo drevo. Gasilci PGD Žamenci so ga razžagali in odstranili ter počistili cestišče.

Okoli 22. ure je močan veter v Trdobojcih, občina Videm, podrl pet dreves. Gasilci PGD Leskovec so jih odstranili, razžagali ter počistili cestišče.

Močan veter je na Rogaški cesti v Šmarju pri Jelšah drevo podrl na cestišče. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so ga odstranili in razžagali ter očistili cestišče.

Ob 20.24 je v ulici Na žago v Straži podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Vavta vas so ga razžagali in ga odstranili.

Ob 20.02 je v Šmarjeških Toplicah veter podrl drevo, ki je padlo na brunarico. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmarjeta so ga z avtodvigalom odstranili.

Zaradi močnega dežja in vetra se je ob 20.22 v občini Podvelka na cesto iz Podvelke proti Ribnici na Pohorju podrlo drevo in oviralo promet. Odstranili so ga dežurni delavci cestnega podjetja VOC Celje.

Okoli 20. ure je podrto drevo oviralo promet v naselju Grmada, občina Trebnje. Dežurni delavec Komunale Trebnje ga je razžagal in odstranil.

Malo pred 21. uro sta se na območju Cirkulan v istoimenski občini zaradi močnega vetra podrli drevesi na cesto. Gasilci PGD Cirkulane so ju odstranili in razžagali.

Ob 19.50 se je v Gračnici, občina Laško, prek vozišča podrlo drevo. Posredovali so gasilci PGD Rimske Toplice, ki so ga odstranili ter vozišče očistili.

Podrta (oziroma padla) drevesa so ovirala promet še na relacijah Veliki Obrež–Mali Obrež v občini Brežice, Dramlja–Vitna vas v občini Brežice, v Mrzlem polju, Vrh pri Boštanju–Boštanj, Vrhpeč–Mirna Peč.

Padel je tudi električni drog. Ob 18.58 se je v kraju Zgornje Gruškovje, občina Podlehnik, zaradi močnega vetra podrl električni drog. Posredovali so dežurni delavci podjetja Elektra Maribor, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Odkrite strehe

Niso pa padala samo drevesa. Silovit veter je odkrival tudi strehe. Ob 21.24 so gasilci PGD Hotinja vas na Mariborski cesti v Slivnici v občini Hoče - Slivnica s ponjavo začasno prekrili 40 kvadratnih metrov strehe.

Prizadeta je bila tudi osnovna šola v ulici Tončka Dežmana v Kranju, kjer je veter odkril del strehe. Gasilci JZ GRS Kranj so jo pokrili.

Ob 19.01 je močan sunek vetra razkril streho objekta v Marija Gradcu, občina Laško. Posredovali so gasilci PGD Laško, ki so z nadomestno kritino pokrili okoli dva kvadratna metra strehe. 

V Hotavljah je ob 19.53 v občini Gorenja vas - Poljane močan sunek vetra odkril del strehe na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Hotavlje so jo prekrili.

Na pomoč so gasilci PGD Loka v kraju Račica v občini Sevnica priskočili ob 19.35, kjer je močan sunek vetra odkril del ostrešja na stanovanjskem objektu. Okoli pet kvadratnih metrov ostrešja so pokrili s strešno kritino. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 19.29 je sunek vetra odkril del ostrešja na večstanovanjskem objektu v Smrečnikovi ulici v Novem mestu. Gasilci GRC Novo mesto so na 20 kvadratnih metrih strehe ponovno pritrdili kritino.

Poplavljeni

Zaradi močnih padavin je na Cesti 4. julija v Krškem fekalna in meteorna kanalizacija zalila dvorišče. Posredoval je dežurni upravljavec stavb.

Okoli 20. ure je na Celjski cesti v Rogaški Slatini meteorna voda zalila garažno hišo. Gasilci PGD Steklarna so izčrpali pet kubičnih metrov meteorne vode in očistili parkirno površino.

Slabe pol ure prej so o težavah poročali iz Spodnjega Negonja, kjer je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rogaška so izčrpali okoli 10 kubičnih metrov meteorne vode.

V Laškem je meteorna voda ob 19.20 poplavila cestni podvoz na Trubarjevem nabrežju. Posredovali so gasilci PGD Laško, ki so izčrpali okoli 10 kubičnih metrov vode ter očistili vozišče.

V Črncu v Brežicah so se zaradi neurja okvarile zapornice na cestno-železniškem prehodu. Ob 21.34 je dežurni upravljavec občinskih cest postavil ustrezno prometno signalizacijo za obvoz.

Deli s prijatelji