ČEŠKA

Ne zgolj zaradi Švejka in piva

Objavljeno 30. avgust 2013 18.50 | Posodobljeno 30. avgust 2013 18.50 | Piše: Mitja Felc

Slovenci radi koga, ki je videti nekoliko bolj revno, ožigosamo s »poglej ga, Čeha«, a ob obisku te države spoznamo, da smo počasi lahko mi zanje slabšalno poimenovani Čehi.

Pisane hiške v osrčju Telča kar kličejo po fotoaparatu. Foto: Mitja Felc

Češka še zdaleč ni samo Praga, dobri vojak Švejk in pester izbor piv. Je še mnogo več. Predvsem je zanimiva zaradi vrste do potankosti urejenih starih mestnih središč in vasi. Aja, pa na gradove ne smemo pozabiti. Ti so res posejani po vsej državi.

Kot rečeno, Češka že dolgo slovi kot raj za ljubitelje gradov, starodavnih mest, umetnosti ter predvsem dobrih in poceni (sploh za evropske razmere) hmeljnih napitkov, ki so ponekod cenejši celo od ustekleničene vode. A se seznam uživačev tu še zdaleč ne konča, saj lahko pridejo na svoj račun tudi kolesarji, pohodniki in plezalci. Petdeset kilometrov severno od Prage, kakšno uro vožnje stran, jih dobesedno čaka raj – Češki raj. Odskočna deska za raj bo mestece, katerega ime precej spominja na kakšno japonsko besedo – Jičin.

Raj ni samo Češki raj

Češki raj je dovolj velik za nekajdnevni aktivni oddih in slovi predvsem po kamnitih gozdnih stebrih, ki jim pravijo peščenjaki. V višino sežejo tudi do 60 metrov. Sprva se sprehajate ob njihovem vznožju, potem pa se v somraku ozkih poti povzpnete na njihove vrhove in se zazrete v globine kamnitih orjakov. Čeprav so predvsem paša za oči, se jih gotovo najbolj razveselijo plezalci. V poletnih mesecih si češki plezalci delijo kamnite stene z drugimi evropskimi kolegi, saj so peščenjaki zaradi svojevrstne oblike priljubljeni daleč naokoli.

Zgodovinsko-arhitekturne umetnine najdete predvsem na jugu države. Brez obiska Čeških Budjejovic skorajda ne gre. Pa ne zato, ker tam varijo svetovno znanega budvarja (Američani imajo sicer svojo različico piva budweiser), ampak predvsem zaradi trga v starem delu mesta, ki je prava paša za oči. Pivovarno si je mogoče ogledati tudi od znotraj, a ta ni nič posebnega, če ne ujamete delovnih ur, saj vas drugače vodijo skozi proizvodno halo, kjer stroji samevajo.

Lično urejen je tudi kakšnih 30 kilometrov oddaljen Češki Krumlov. Stari del malega mesta, ki ga na dvoje reže reka Vltava, je pod Unescovo zaščito. Znan je po gradu, temelje so postavili daljnega leta 1240, na vrhu hriba in tamkajšnjem parku. Podobo si je izoblikovalo že od 14. stoletja v obdobju gospodov Rožemberkov, ko je bilo na križišču čeških, avstrijskih in bavarskih ozemelj. Prehojena zgodovinska pot je ohranjena vse do danes.

Človeške kosti kot umetnost

Debelo uro vožnje iz češke prestolnice leži mestece Kutná Hora, katerega zgodovinski del skupaj s cerkvijo sv. Barbare in bližnjo katedralo v bližnjem Sedlecu je prav tako pod zaščito vzel Unesco. V predmestju Kutne Hore leži nenavadna kostnica. Pravzaprav gre za umetniško čudo, ki mu ni para. Naj se še tako čudno sliši, vendar notranjost katoliške kapelice krasijo okostja med 40.000 in 70.000 ljudi. Iz kosti so zgrajena vsa okrasja, od grba do lestenca.

Če nadaljujemo z Unescovimi znamenitosti, ne smemo mimo Telča. V naselju sicer ni nič kaj prida početi, predvsem, če si zaželite nočnega življenja, saj izstopa le zaradi vrstnih hiš čudovitih barv in oblik. A je prav zaradi njih postanek tam tako rekoč obvezen. Da ga danes lahko turisti občudujejo, se ima mestece zahvaliti svojim prebivalcem. V obdobju industrializacije je namreč životarilo, a je imelo zelo razgibano kulturno življenje. Prebivalci pa niso dovolili nobenih gradbenih posegov v starem mestnem jedru. Prav zato je Telč postal eno najpomembnejših zgodovinskih mest v srednji Evropi. Leži v bližini jugozahodne meje med zgodovinskima pokrajinama Moravska in Češka (Bohemija).

Češka gotovo ni dežela, ki bi jo mati narava prav posebno obogatila z dih jemajočimi naravnimi čudesi, a je povsem druga zgodba pri zgodovinski zapuščini. Pri tem so ji lahko zavistne številne države. Kot seveda tudi pri pivu. Zato velja poudariti, da je na Češkem mnogo krajev, kjer se je vredno ustaviti, si ogledati znamenitosti in v miru zvrniti vrček hladnega.

Popotniški namig

Znamenitosti na Češkem so razmetane po vsej državi, zato jo je vredno obdelati z avtomobilom. Avtocest – zanjo potrebujete vinjeto – imajo le za vzorec, a so regionalne in lokalne ceste povsem zadovoljive in včasih še precej bolj mikavne za tovrstni način potovanja. Cene v kampih (pa tudi na splošno) so navadno precej nižje kot pri nas, zato vas to gotovo ne bo pretirano udarilo po žepu. Nasprotno, to bo bržkone eno cenejših potovanj, če le ne živite preveč razsipno. 

Deli s prijatelji