ANKETA

Ne verjamejo, da bo Janša šel v zapor

Objavljeno 02. junij 2014 10.23 | Posodobljeno 02. junij 2014 10.23 | Piše: STA, Ma. F.

Udeležbo na referendumu o arhivih je napovedalo 38 odstotkov anketirancev.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Več kot polovica oziroma 54 odstotkov sodelujočih v tokratni anketi časnika Delo ne pozna dovolj vsebine zakona, o katerem se bo odločalo na referendumu o arhivih, ki bo v nedeljo. Na drugi strani jih 44 odstotkov meni, da so z vsebino arhivskega zakona dovolj dobro seznanjeni. Udeležbo je napovedalo 38 odstotkov anketirancev.

Preberite tudi VIDEO: Kdo bo plačal stroške? »Naj mu kaj vzamejo in prodajo«image.

Anketa je bila izvedena pred nedeljsko odločitvijo predsednika republike Boruta Pahorja, da po razpustitvi parlamenta razpiše predčasne volitve za 13. julij. Skoraj polovica oziroma 46 odstotkov sodelujočih v anketi pa meni, da bi morale biti predčasne parlamentarne volitve hkrati z lokalnimi, ki bodo jeseni.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov 27. in 28. maja opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Dve tretjini za jesenske volitve

Če k tem prištejemo še 16 odstotkov tistih, ki menijo, da je najprimernejši termin septembra, potem je mogoče sklepati, da skoraj dve tretjini slovenske javnosti zagovarjata izvedbo volitev jeseni in ne julija. Da jih volitve julija ne motijo, pravi 28 odstotkov sodelujočih v anketi.

Namene poslanca Ivana Vogrina, ki je hotel vložiti predlog za mandatarja v zakonodajni parlamentarni postopek, podpira le 26 odstotkov sodelujočih v anketi, nasprotuje pa mu 53 odstotkov. Podporo temu projektu so v anketi izrekli le študentje.

Ne verjamejo, da bo šel zapor

Nekoliko manj kot polovica oziroma 46 odstotkov anketirancev je prepričanih, da je bil predlog o mandatarju namenjen predvsem temu, da bi si poslanci podaljšali mandat, in da gre za politično igro. Da gre za resno politično potezo, je odgovorilo le 18 odstotkov vprašanih.

Medtem ko je predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša že dobil vabilo na prestajanju zaporne kazni na Dobu zaradi obsodbe o korupciji v zadevi Patria, je na vprašanje, ali bo Janša prestajal zaporno kazen, 25 odstotkov anketirancev odgovorilo, da se bo to res zgodilo, 57 odstotkov jih meni, da prihodnjih dveh let ne bo preživel v zaporu, 18 odstotkov pa se jih ni znalo opredeliti.

Deli s prijatelji