NA KOŽO

Ne, Veliki brat 
že ni plemenit

Objavljeno 23. avgust 2013 00.15 | Posodobljeno 23. avgust 2013 00.15 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Kaj čakate, zakaj še niste Velikemu bratu pred nosom zaprli facebook profila?

Jadran Vatovec.

Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg želi ustanoviti skupino internet.org, katere cilj je še petim milijardam prebivalcem našega planeta omogočiti dostop do interneta. Pri navedenem projektu naj bi (poleg Facebooka) predvidoma sodelovali tudi južnokorejski Samsung Electronics, ameriški Qualcomm in »še štiri druga tehnološka podjetja«.

Brez skrbi, uresničevanje tako pomembnega projekta bosta pozorno spremljali tudi Bela hiša in zlovešča ameriška varnostna agencija NSA. Drži, odkar je Barack Obama povabil Zuckerberga v Belo hišo, je res preteklo že precej vode, je pa tudi res, da ameriški predsednik po srečanju z Zuckerbergom sploh ni skrival, da je navdušen nad tistim, kar mu je ponudil (obljubil) prvi mož Facebooka.

Nič ne pomaga, če se sprenevedamo, da o načrtih svetovnih političnih lobijev ne vemo dovolj oziroma da nas posledice teh načrtov niti pretirano ne zadevajo.

Danes imata dostop do interneta »le« približno 2,7 milijardi ljudi, domnevno širokogrudna skupina internet.org pa bi rada uporabo svetovnega spleta ponudila še vsem drugim, ker »si ga sami ne morejo privoščiti«. Kakšna plemenitost.

Ne bodimo naivni, snovalci internet.orga bi radi le pospešili vzpostavitev takšnega globalnega spletnega sistema, prek katerega bi svetovna korporatokracija laže (še laže, kot doslej) nadzirala nekaj milijard poskusnih zajčkov. Kaj pa, če si iskreno želijo, da bi bilo svobodno povezanih še veliko, veliko več ljudi, ki se ta hip »še soočajo s številnimi ovirami na področju povezovanja«?

Vprašajmo se raje drugače. Kdo je najbolj zaslužen za to, da se svet danes duši v globalni krizi? Kdo se je zadnjih 70 let na vse pretege trudil, da bi njegov razviti svet ohranil privilegirani položaj, tretji svet pa bi se čim hitreje utapljal v vse hujših težavah? Je to morda zasluga britanske vlade, ki je od Guardiana brutalno zahtevala, naj uniči vse računalniške trde diske, na katerih je hranil trdne dokaze o svinjarijah ameriškega Velikega brata, ki jih je razkril Edward Snowden? Ne, Velika Britanija je že vse od II. svetovne vojne zgolj Mali brat Velikega brata. Kaj še čakate, zakaj še niste Velikemu bratu pred nosom zaprli svojega facebook profila? 

Deli s prijatelji