IVAN ŠTUHEC

»Ne smemo dovoliti, da bodo stare udbovske sile še naprej vodile to državo«

Objavljeno 13. marec 2014 15.14 | Posodobljeno 13. marec 2014 15.14 | Piše: D. P., STA

Kot je dodal, so se člani Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) očitno čutili prizadete zaradi kritik na njihov račun. Če bi pravna država funkcionirala, potem sile iz ozadja ne bi imele nobene možnosti, da na državo vplivajo tako kot zdaj, je poudaril.

Teolog Ivan Štuhec.

LJUBLJANA, MARIBOR – Del arhivov, ki je povezan z Udbo, naj se v celoti odpre in naj se ne anonimizira, je za Demokracijo dejal teolog Ivan Štuhec. Po njegovem bi bilo anonimiziranje dokumentov nesprejemljivo, saj je treba razkriti početje, ki je bilo »naperjeno proti človekovim pravicam«. Kot je poudaril, ne smemo dovoliti, da bi udbovske sile še naprej vodile državo.

Popolna zmeda

Ko je Arhiv RS prejšnji teden javnosti predstavil digitalizirano obliko evidenc SDV, je po besedah Štuheca v slovenski prostor vnesel popolno zmedo. S tem seznamom se povzroča prav tisto, kar so svoj čas kritizirali in napadali v Lajovčevem seznamu Udba.net, iz katerega na prvi pogled prav tako ni mogoče razbrati storilcev in žrtev, je povedal teolog.

Štuhec je ob tem komentiral nedavna nesoglasja med SDS in NSi, povezana ravno z njunimi stališči glede arhivske novele. Dejal je, da je polarizacija med tema dvema strankama stvar medstrankarskega položaja in njihove notranje diskusije. Kot je dodal, ga osebno ne zanima nič drugega kot to, da je treba enkrat s temi službami in z njenimi akterji razčistiti. Katera koli zakonodaja, člen ali beseda v tem členu, ki bi onemogočali razkritje teh »kriminalnih združb«, je zanj nesprejemljiva.

Daleč od pravne države

Dotaknil se je tudi obtožb o tem, da naj bi žaljivo obdolžil predstavnike Komisije za preprečevanje korupcije. Pojasnil je, da gre pri tem za temeljno vprašanje, kako daleč lahko govorimo o Sloveniji kot o pravni državi. Zakonodaja, na kateri temelji delovanje protikorupcijske komisije, je sicer po njegovi oceni problematična in ustavno vprašljiva, Slovenija pa še daleč od prave pravne države.

Kot je dodal, so se člani Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) očitno čutili prizadete zaradi kritik na njihov račun. Če bi pravna država funkcionirala, potem sile iz ozadja ne bi imele nobene možnosti, da na državo vplivajo tako kot zdaj, je poudaril.

Janšo bi odstranili

Štuhec je spregovoril tudi o skorajšnji drugostopenjski sodbi v zadevi Patria. Cilj zgodbe s Patrio je po njegovem mnenju ohranjati vtis, da je nekaj pa le bilo narobe. Po njegovi napovedi bo verjetno prišlo do kakšnega zvitega pravniškega manevra, s katerim bodo zgodbo zavlačevali, senca, ki je padla na predsednika SDS Janeza Janšo in druge iz njegovega kroga, pa se bo vlekla naprej. In to je voda na mlin tistim, ki bi Janšo radi odstranili iz političnega prostora, je še poudaril Štuhec.

Deli s prijatelji