AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Ne sejmo, dokler se nam zemlja lepi na škornje

Objavljeno 04. marec 2015 08.05 | Posodobljeno 04. marec 2015 08.10 | Piše: Andreja Sušnik

Marsikje zelenjavni vrtovi še počivajo, a ponekod na Primorskem so tla že dovolj topla in suha za pripravo na novo vegetacijsko sezono. Pri 5 °C dokaj dobro kalijo redkvica, spomladanski česen, črni koren, pastinak in špinača.

Trta se zasolzi, ko se temperatura zemlje dvigne na 7 °C. Foto: A. K. Baribal

V zadnjih dneh februarja so se temperature tal na Primorskem v setveni globini dvignile nad 6 °C, zmrzovala niso niti v drugih predelih nižinske Slovenije.

Neučakanost se na vrtu ne obnese

Velja staro pravilo, da dokler se nam vrtna zemlja lepi na škornje, jo pustimo pri miru. Če pa so razmere ugodne, vsaj tri tedne pred setvijo tla pognojimo s hlevskim gnojem in jih prelopatamo ali z grabljicami le zrahljamo, da ohranimo mikroklimo, ki so jo ustvarili mikroorganizmi.

Hranila se sproščajo postopoma v odvisnosti od temperature tal. Ko se otopli, so na voljo rastlinam, ko jih potrebujejo za prve rastne premike. Pripravljena tla čakajo na prve posevke.

Pri 5 °C dokaj dobro kalita bob in grah

V domačem okolju smo februar že lahko izkoristili za vzgojo lastnih sadik zelenjave. Zgodaj spomladi v zaprtih prostorih sejemo nekatere plodovke, kot so paradižnik, paprika, jajčevec, zelišča. V rastlinjake lahko že zelo zgodaj posejemo solato, brokoli, brstični ohrovt, čebulo, por, zelje.

Na območjih z milim podnebjem lahko sejemo na prosto že kar zgodaj. Pri 5 °C dokaj dobro kalijo bob in grah, solata, redkvica, spomladanski česen, črni koren, pastinak in špinača. Da nas ne bi presenetile nizke temperature zraka, ki so v tem času možne, gredice pokrijemo s prekrivko.

Proti koncu meseca sadimo čebulček, česen in krompir. Informacijo o temperaturi tal v vaši bližini lahko dobite na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje. Na to stran pridete preprosto tako, da v brskalnik vtipkate geslo ARSO in izberete naslednjo spletno stran: Vremenski portal. Na strani boste našli rubriko Agrometeorologija in pod agrometeorološkimi spremenljivkami najdemo Temperature in stanje tal.

Trta se bo zasolzila pri 7 °C

Začelo se je. Marca vstopimo v meteorološko pomlad. Njena lastnost je, da prinese daljše dneve in tudi vinska trta se prebuja v pomladanskem soncu. Prva spomladanska dela, od rezi, odstranjevanja rozge, popravila žične opore in vezi šparonov, so že v polnem teku.

Rast vinske trte je tesno povezana z dnevnimi temperaturami zraka in temperaturo tal v globini glavne mase korenin. Ko na začetku pomladi povprečne dnevne temperature dosežejo 8 do 12 °C, se po trti začno pretakati sokovi.

Navadno je to konec marca ali na začetku aprila. Lani smo spomladanski prag 10 °C v Portorožu presegli v sredini marca, podobno tudi v letih 2012 in 2011, leta 2013 pa šele sredi aprila.

Letošnje leto za zdaj kaže na povprečen začetek razvoja vinske trte. Fenofaza solzenja vinske trte se začne, ko se temperatura tal v globini okrog pol metra dvigne na 7–8 °C. To fenofazo opišemo kot iztekanje soka iz ran na presekih rozg in večletnega lesa.

Lansko hladno poletje s pomanjkanjem sončnega obsevanja in čezmerno količino padavin skupaj z močnimi napadi rastlinskih bolezni bo verjetno vplivalo na nekoliko slabši nastavek grozdja še v letošnjem letu.

Kaj lahko opravimo na začetku marca

• Pripravimo prostor za kompost.

• Ko ne zmrzuje in so tla dovolj ogreta, lahko sadimo sadna drevesa.

Na vrt je potrkala toplota

Vrtičkarji komaj čakamo prvi stik z vrtom na začetku pomladi. To nas navda z zemeljsko energijo in z marčnimi sončnimi žarki si to ponekod že lahko privoščimo. Vse več ljudi se odloča za lasten vrt.

Motivacija sta poleg pridelave domače zelenjave druženje, hobi, predvsem pa aktivno preživljanje prostega časa na prostem, izmenjava izkušenj in pridelkov. Povprečna štiričlanska družina potrebuje vrt, velik 70 do 100 m2 oziroma okrog 20 m2 na osebo.

1. marec 2005

Jutro je bilo nenavadno mrzlo za marec. V Ratečah so izmerili –24,3 °C, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu –23,1 °C, v Kočevju –21,6 °C in v Biljah pri Novi Gorici –11,5 °C. Najhladneje je bilo v Babnem Polju, kjer se je ohladilo na –30 °C.

Napoved

Prvi teden marca bo do četrtka spremenljivo oblačno z nekaj malega padavin, proti koncu tedna pa bo več sonca, a bo vetrovno in hladno. V sredo bo sprva deloma jasno, čez dan pa bo oblačnost naraščala. Popoldne bodo rahle krajevne padavine, ki se bodo zvečer nekoliko okrepile in zavlekle tudi v noč na četrtek.

Vremenski obeti od 5. do 10. marca

V četrtek najpozneje dopoldne bodo padavine povsod ponehale, na koncu padavin se bo predvsem v jugovzhodni Sloveniji meja sneženja spustila do nižin. Nato bo do torka suho vreme, precej bo sončnega vremena, občasno bo tudi nekaj več oblačnosti. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti Slovenije večinoma pod 10 °C. 

Deli s prijatelji