VIRUS ZIKA

Ne razkrivajo, od kod je ženska

Objavljeno 12. februar 2016 19.11 | Posodobljeno 12. februar 2016 19.11 | Piše: T. L.

Ali je bila ženska, pri kateri so odkrili virus, Slovenka, slovenski medicinski strokovnjaki ne bodo razkrili.

Ne le s piki, ampak tudi s spolnimi odnosi se prenaša virus zika.

LJUBLJANA – Slovenski medicinski strokovnjaki so s pomočjo dolgoletnega dela, znanja in sodelovanja med znanstveniki različnih inštitucij (ginekološke klinike UKC Ljubljana, inštituta za patologijo in inštituta za mikrobiologijo ljubljanske medicinske fakultete) dosegli odmeven raziskovalni dosežek, s katerim so prvi dokazali povezavo med virusom zika in možgansko okvaro ploda. 

Potem ko sta o tem, da je bila okužena ženska 25-letna Slovenka, ki je kot prostovoljka delala v Braziliji, poročala časnik Delo in New Scientist, se je pojavilo kar nekaj ugibanj o tem, ali gre za žensko slovenskega ali tujega porekla.

Raziskovalci medicinske fakultete in UKC Ljubljana so na današnji novinarski konferenci dejali le, da je bila ženska zelo pripravljena na sodelovanje v raziskavi in je tudi podala potrebno pisno soglasje za objavo člankov. Izrecno pa ni želela, da jo imenujejo, zato so v imenu zaščite identitete v sporočilih za javnost strokovnjaki zapisali le, da je bila z virusom okužena Evropejka.

image

V številnih svetovnih medijih je bilo včeraj in danes mogoče brati o uspehu slovenskih strokovnjakov. V nekaterih medijih so navajali, da je bila okužena nosečnica Slovenka. Vir: www.newscientist.com

Na podlagi odličnega znanja in sodelovanja različnih ustanov so slovenski strokovnjaki raziskavo končali v komaj treh mesecih, saj je nosečnica na ultrazvočni pregled na ginekološko kliniko prišla oktobra lani, v zadnji tretjini nosečnosti. Tedaj so med ultrazvočnim pregledom tudi ugotovili nepravilnosti pri razvoju ploda in glede na klinično sliko posumili na okužbo, zato so žensko tudi temeljito izprašali. Vse to se je dogajalo v času, ko se o virusu zika še ni toliko pisalo v medijih, kot se zdaj. 

Ženska je nato natančno pojasnila svojo zdravstveno zgodovino in omenila tudi virozo, ki jo je imela v prvem trimesečju. Ko so z ultrazvočno preiskavo potrdili več nepravilnosti pri razvoju ploda in posteljice, so začeli iskati vzrok za to. Ženska se je odločila za prekinitev nosečnosti, strokovnjaki pa so v nadaljevanju z genetskimi in patološkimi raziskavami potrdili, da je bila za velike poškodbe možganov ploda odgovorna okužba z virusom zika, ki jo je prebolela nosečnica, ki je prve mesece nosečnosti preživela v Braziliji, in da je virus preko posteljice vstopil v plod. 

Deli s prijatelji