NA KOŽO

Ne razdelite mi Črne

Objavljeno 17. februar 2013 23.10 | Posodobljeno 17. februar 2013 23.12 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Neumno bi bilo, če bi se Črnjani razdelili zaradi Kunca in Massija.

Rok Tamše.

Za konec svojega svetovnega prvenstva je smučarska kraljica Tina Maze v Schladmingu še zapela o svoji poti in odločitvi zanjo, pa seveda je bil tudi legendarni komad Queenov We're The Champions povsem primeren. Naj se sliši še iz ust šampionke. Priznam, malce me je zaskrbelo za njeno zdravje. V mrzlem večeru je skakljala po odru v poletni srajčki in kratkih irharicah, vsi okrog nje pa v bundah, s kapami in zaviti v šale. Ni kaj, koroška trdoživost ne pozna meja.

In morda zdaj pričakujete, da bom po lepotici obdelal še njeno zver. Pa da bom moraliziral, da Andrei Massiju ne bi smel počiti film in ne bi smel fizično napasti nekdanjega slalomskega asa Mitjo Kunca, ker se je nerodno vmešal v njuno radijsko zvezo v najbolj napačnem trenutku (tik pred startom veleslaloma) in potem spet izbral očitno neroden trenutek za opravičilo, ker je bilo vse skupaj še preveč razgreto. Ah, dajte no! Smučanje je po svoje brutalen šport, najpogosteje se dogaja v neprijaznih razmerah, akterji leta in leta v glavnem potujejo od ene hribovske vasice do druge, trenirajo in tekmujejo v mrazu na ledenih strminah. Ko vsemu dodamo še tekmovalne ambicije, adrenalin, vzkipljivost in stalno napetost v medsebojnih odnosih, je špetir hitro tu. Dobro pri vsem tem je, da Črnjan Kunc in Goričan Massi nista šla do konca s fizikalijami. Namesto tega bo veliko boljše, da se po sezoni hladnih glav in boljše volje dobita Pri Škrubiju v Podpeci in zgladita vso stvar. Ker zdaj bi bilo najbolj neumno, da bi se krajani Črne na Koroškem razdelili na podpornike Kunca oziroma Mazejeve in Massija. Samo tega še manjka.

Ampak, si predstavljate; tako majhen kraj, ponuja pa tako velike športnike in svetovne zgodbe. In končno ima Slovenija globalno superzvezdnico, ki je omehčala tudi zadrte in samovšečne severne sosede, sploh ko gre za smučarijo. Osvajala je kolajne, uprizorila pevski šov, šarmirala predstavnike pokroviteljev in vse privržence belega športa, njen srčni izbranec in hkrati trener iz Italije pa se je kot lev boril za svojo heroino iz Slovenije. Mar ni to za film?

Deli s prijatelji