PREVIDNO

Ne nasedajte pravljicam o »ugodnih posojilih«

Objavljeno 15. januar 2013 14.06 | Posodobljeno 15. januar 2013 14.06 | Piše: T. L., STA

Tržni inšpektorat svari pred dvomljivimi ponudniki ugodnih posojil.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Tržni inšpektorat posojilojemalce opozarja na dvomljive ponudnike »ugodnih posojil«, katerih število se je po ugotovitvah inšpektorata v zadnjem času povečalo. Potrošnikom na inšpektoratu svetujejo, naj ponudbe preverijo, morebitno goljufijo in oškodovanja pa naj prijavijo policiji.

Kot so danes sporočili z inšpektorata, so preverili nekatere ponudbe »ugodnih posojil« in ugotovili, da ponudniki storitev neposredno na območju Slovenije ne poslujejo, čeprav je ponudba namenjena slovenskim potrošnikom.

Kdo odira?

Med temi inšpektorat navaja ponudbe, ki so poslane z elektronskih naslovov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Take ponudbe »ugodnih posojil« po ugotovitvah inšpektorata pomenijo resno tveganje za potrošnike, zato svetujejo, naj preverijo, ali sogovornikov naslov v elektronskem sporočilu ustreza osebi oziroma ustanovi, ki jo predstavlja.

Za tehnično pomoč pri izsleditvi pošiljatelja elektronske pošte in lokacije spletnega mesta se lahko potrošniki povežejo z: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ravno tako inšpektorat navaja ponudbo češkega podjetja Fragorex (Kartagina), ki je v zadnji številki brezplačnika Dan plus objavilo oglas z vabilom k najemu kratkoročnih gotovinskih posojil za zaposlene in upokojence. Ob tem so spomnili, da so Kartagini že konec leta 2011 prepovedali sklepanje kreditnih pogodb s slovenskimi potrošniki, saj družba posojila odobrava v nasprotju z zakonom o potrošnikih kreditih in brez dovoljenja za opravljanje storitev potrošniškega kreditiranja.

Posojilojemalci, najprej preverite pogoje

Tržni inšpektorat zato posojilojemalce znova opozarja, naj podrobno preverijo pogoje, pod katerimi ponudniki ponujajo posojila. Hkrati pa vse, ki so se znašli v nezavidljivem položaju, poziva, da jim posredujejo čim natančnejše podatke, s pomočjo katerih bodo lahko ukrepali.

Deli s prijatelji