ZAVAJANJE

Ne nasedajte lažni strani Slovenskih novic!

Objavljeno 01. april 2013 17.16 | Posodobljeno 01. april 2013 17.16 | Piše: S. N.

Zavajajoča stran nima nikakršne zveze s Slovenskimi novicami.

Opozorilo za vse zveste bralke in bralce spletnih Slovenskih novic: spletna stran slovenske-novicke.si kljub podobi, ki bi na prvi pogled želela spominjati na www.slovenskenovice.si, nima nikakršne povezave s spletno ali tiskano izdajo Slovenskih novic.

Prav tako Slovenske novice niso povezane z zbiranjem všečkov na račun prvoaprilskih novičk (na primer o Hildi Tovšak v zaporu, Tini Maze in podkupnini), ki jih zahteva omenjena spletna stran. Stran so medtem iz Slovenskih noric preimenovali v Dnevne novice, kar kažejo tudi priložene fotografije. 

Padete v bazo podatkov

Matej Špehar, strokovnjak za družbena omrežja, ob tem opozarja, da ne gre za nedolžno potegavščino, saj uporabnik s tem, ko povšečka FB-stran, brez privolitve pade v bazo podatkov. In zakaj pravzaprav gre? Na strani Slovenske novičke so objavljene šokantne novičke, preden pa je mogoče članek prebrati, je treba stran 'povšečkati'. 

»Tovrstno pogojevanje je sicer sporno, a od uporabnika je odvisno, ali bo pustil svoj like ali ne. Zavajanje uporabnikov in kraja njihovih podatkov se zgodi z naslednjim korakom. Po všečkanju članka stran zahteva od nas, da pritisnemo všeček še enkrat. Tokrat uporabnik sploh ne ve, komu in za kaj je namenil svoj klik, vendar s tem dejanjem pade v bazo FB-strani Kuponko Si! Pri kliku na všeč mi je Facebook od vas pobere osebne podatke (ime in priimek, starost, seznam vaših prijateljev, user Facebook ID, druge podatke, ki jih imate javne) in seznam vaših všečkov. Če boste zgornje okno potrdili, boste kot FB-uporabnik padli v mrežo, ne da bi sploh vedeli, da ste pristali v bazi podatkov Kuponko Si,« na svoji spletni strani pojasnjuje Špehar, ki še dodaja, da so pri aplikaciji sicer naknadno popravili zavajajoče všečkanje in dopisali, da gre za stran Kuponko Si.

Deli s prijatelji