VOZOVNICE

Ne more odleteti zaradi koalicije?

Objavljeno 29. april 2013 10.49 | Posodobljeno 29. april 2013 10.51 | Piše: Jadran Vatovec

Virant opozarja, da ni zahteval niti pričakoval poceni vozovnic.

Mag. Goran Klemenčič in dr. Gregor Virant: KPK bo zgodbo o letalskih vozovnicah preveril (foto: Voranc Vogel, Delo).

LJUBLJANA, PARIZ, SKOPJE – Je predsednik Državljanske liste (DL), notranji minister dr. Gregor Virant, s svojim resda razmeroma neprepričljivim in dvoumnim zagotavljanjem, češ da z njegovim domnevno zelo ugodnim kupovanjem letalskih vozovnic ne bi smelo biti nič narobe, res zadovoljil slovensko javnost in tudi še predsednico vlade mag. Alenko Bratušek? Roko na srce, Bratuškova si ne more privoščiti, da je ne bi zadovoljile Virantove interpretacije resnice. Če bi se (četudi samo za hip) kot pijanka plota držala nekaterih temeljnih etičnih načel, bi vladna koalicija najbrž razpadla. Pa poglejmo, kaj je o zelo resnih obtožbah (zase in za svoje družinske člane naj bi po bagatelni ceni kupoval letalske vozovnice do Pariza oziroma Skopja) pravzaprav povedal dr. Virant.

Dejal je, da ima občutek, da se mu dogaja krivica

Poudaril je, da je svojčas res veliko letal naokrog, da pa od Adrie Airways in njenih predstavnikov ni nikoli ne zahteval ne pričakoval nobenih ugodnosti. Poleg tega (od leta 2009 do leta 2011) naj ne bi zasedal nobene pomembne funkcije, da bi lahko vplival na odločitve Adrie Airways. In zagotovo nikoli ni dobil zastonj vozovnic. Z nekdanjim predsednikom uprave našega nacionalnega letalskega prevoznika Tadejem Tufkom se prav tako nikoli ni osebno dogovarjal za cenejše vozovnice. Za konec si je privoščil še kvazietično akrobacijo, ki naj bi dokazovala, kako veliko mu pomenita etika in integriteta: obljubil je, da bo odstopil s prav vseh funkcij, ki jih zaseda, če bi Komisija za preprečevanje korupcije (Klemenčičeva KPK) kadar koli ugotovila, da je zagrešil kaj nezakonitega ali ravnal v nasprotju z integriteto. Jasno, želi, da mu KPK najprej dokaže – zanimiv precedens, Zoranu Jankoviću in Janezu Janši ji ni bilo treba dokazati tega in niti dr. Virant česa takega od nje ni zahteval –, potem pa uradno objavi, da je ravnal bodisi nezakonito bodisi neetično.

No, pa smo spet pri izmuzljivi politično-kverulantski logiki: nikoli ni ne zahteval ne pričakoval ugodnosti. Komentar, ki ga je predsednik SDS, donedavni predsednik vlade Janez Janša, ki Viranta tako in drugače pozna do obisti, objavil na twitterju je bil lapidaren, vendar tudi zelo zgovoren: »Mogoče pa bo sam sebe pozval k odstopu.« Gre za to, da nam predsednik DL, ki danes zaseda položaj ministra zelo pomembnega represivnega resorja, že najmanj dve leti polni glave s pridiganjem o visokih etičnih standardih, o pomenu načelnosti, o tem, da morajo politiki vedno ravnati etično, saj morajo biti za zgled vsem državljanom. Zdaj je, kot rečeno, še dodal, da mora najprej KPK ugotoviti in potem uradno objaviti, da je neki politik ravnal neetično oziroma nezakonito.

Mar ni kljub vsemu nekoliko nenavadno, da tako velik pravni strokovnjak in izkušen politik, ki ima ves čas tako veliko za povedati o obvezno visokih etičnih standardnih, sam zase ne zna presoditi, ali je etično letel z Adrijinimi letali, ter da potrebuje pomoč KPK? Na moč nenavadno.

Se ni sprenevedal že 
pri nadomestilu?

Leta 2011, ob robu predčasnih parlamentarnih volitev, so slovenski mediji (prvi je to storil Uroš Slak v Pogledih Slovenije na TVS) dr. Gregorja Viranta spomnili, da se leta 2009, ko mu je prenehala funkcija ministra za javno upravo, kljub prejemanju visokih honorarjev za pogodbeno delo ni odrekel nadomestilu za ministrsko plačo. Virant se je najprej izmikal in skliceval na to, da ni ravnal nezakonito, potem pa je kar po neki svoji matematični formuli izračunal, da bo vsekakor zadostovalo, če bo v proračun, iz katerega je sicer prejel približno 66.000 evrov bruto (vsak mesec približno 5700 evrov bruto) nadomestila, vrnil samo 18.777 evrov. Zakaj že? Ker naj bi s tem poravnal stroške, ki jih je zaradi njega imela država.

Brejc je vsaj nedvoumno zanikal

Podobno kot dr. Maks Tajnikar – nekdanji predsednik uprave Adrie Airways tega celo ni zanikal, marveč je priznal, da je pri Adrii Airways takšna praksa –, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, slovenski veleposlanik v Angliji Iztok Jarc in nekateri drugi naj bi tudi dr. Gregor Virant za polet do Pariza s svojo družino za posamezno letalsko vozovnico plačal le približno 40 evrov, kar pa je bilo približno 220 evrov manj od povprečne cene Adrijine vozovnice na tej relaciji. Ko je letel do Skopja, naj bi plačal le 41 evrov, četudi je cena vozovnice z letališkimi taksami znašala 226 evrov. Virantov tast dr. Miha Brejc, nekdanji zelo vplivni veljak Janševega SDS, šef obveščevalno-varnostne agencije, minister in evropski poslanec pa je, tudi o tem je prvi poročal Dnevnik, za polet do Bruslja plačal 33 evrov, četudi je njegova polna cena menda znašala kar 408 evrov. Dr. Brejc je to za Pop TV (v izjavi za oddajo 24 ur) odločno zanikal.

Deli s prijatelji