KONČNI RAČUN

Ne »le« 21, za stresne teste smo plačali 30 milijonov

Objavljeno 24. februar 2014 21.42 | Posodobljeno 24. februar 2014 21.43 | Piše: Mo. S.

Ne gre le za stroške Banke Slovenije, ampak bodo morale komercialne banke v državni lasti za preglede plačati še vsaj 10 milijonov evrov.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, v ozadju pa finančni minister Uroš Čufer.

LJUBLJANA – Potem ko smo poročali o tem, koliko nas v resnici stane slaba banka, so zdaj v javnost prišli še podatki o tem, koliko so davkoplačevalce stali pregledi naših bank (stresni testi). Poročali smo, da je Banka Slovenije za pregled bančnega sistema, ki je potekal lani, podpisala pogodbe v skupni višini 21,23 milijona evrov image, a ta številka je očitno še premajhna.

Milijonske pogodbe

Revizorji podjetja Ernst & Young so s seboj odnesli veliko več, kot jim je plačala Banka Slovenije. Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je podpisal, naj poleg tistih, ki jih bo plačala Banka Slovenije, opravijo še preglede bank Abanka in NKBM v vrednosti 4,2 milijona evrov, kar je skupaj z Banko Slovenije, ki je pokrila stroške pregledov šestih manjših bank (pet milijonov evrov), več kot devet milijonov, pri čemer žepnina za stroške in davek nista všteta, je poročal Pop TV.

Revizorji podjetja Deloitte so podpisali pogodbo v vrednosti 1,1 milijona evrov in 100.000 stroškov ter davek. Banka Slovenije jim je plačala 1,733.449 evrov, okoli pet milijonov evrov pa so neuradno dobili še iz največje državne banke NLB.

Vse skupaj: 30 milijonov evrov

Pri pregledih naših bank pa ne gre le za stroške Banke Slovenije, ampak bodo morale komercialne banke v državni lasti za preglede plačati še vsaj 10 milijonov evrov, kar pomeni, da nas bodo vsi ti pregledi stali 30 milijonov.

Skoraj štiri tisočake na dan

Zanimivo je tudi, koliko so bili strokovnjaki, ki so to počeli, plačani. Družba Roland Berger je za 360 opravljenih delovnih dni računala nekaj več kot milijon evrov, kar je okoli 2900 evrov na dan, medtem ko je družba Oliver Wyman vzela kar 3925 evrov na dan.

Če potegnemo pod črto: poleg 30 milijonov za stresne teste zdaj plačujemo še vrtoglave zneske za upravljanje slabe banke, za katero bomo na leto plačali 1,1 milijona evrov image. Upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) pa je sestavljen iz zgolj sedmih ljudi.

Deli s prijatelji