BALKANIZACIJA

Ne Klemenčiču: politiki bodo nadzorovali sami sebe

Objavljeno 02. avgust 2012 12.45 | Posodobljeno 02. avgust 2012 11.57 | Piše: A. L.

KPK: S to spremembo se odpira vprašanje pristojnosti do družb v večinski lasti države ali lokalne skupnosti.

Šef protikorupcijske komisije Goran Klemenčič in njegov namestnik Rok Praprotnik. Na sredini tiskovni konferenci je bil prisoten le Praprotnik, saj se je Klemenčič iz postopka izločil

LJUBLJANA – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) po novem nima več pristojnosti odločati o primerih na področju nasprotja interesov, poročajo Finance. Za vse pa je kriva sprememba zakona o gospodarskih družbah (ZGD). V zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIPK) je namreč zapisano, da nasprotja interesov ureja ta zakon, razen če obstaja drug zakon, ki bi to urejal. Z ZGD pa se je zgodilo prav to, iz česar sledi, da se s temi primeri KPK ne more več ukvarjati.

Postopke lahko uvedejo

Na pristojnem gospodarskem ministrstvu trdijo, da je z ZGD področje nasprotja interesov zdaj sistemsko urejeno ne glede na lastniško sestavo gospodarskih družb in ne posega v pristojnosti KPK, da zaradi suma kršitev predpisov o nasprotju interesov uvede postopek. Na KPK poudarjajo, da se s to spremembo odpira vprašanje njihovih pristojnosti do družb v večinski lasti države ali lokalne skupnosti.

Politika nadzoruje samo sebe

»Po novem bodo nasprotja interesov nadzirali tisti, ki ta nasprotja povzročajo – politiki, ki postavljajo svoje ljudi na odgovorne položaje in se zapletajo v konflikte in bodo sami sebe nadzorovali,« je za Finance dogajanje pokomentiral nekdanji direktor in partner svetovalne hiše McKinsey Peter Kraljič. Ob tem je dodal, da je prej bilo samoupravljanje, zdaj pa bo samonadzor. »To je korak k balkanizaciji države,« je dodal.

Deli s prijatelji