TURIZEM BO CVETEL

Ne kamniti zid, v luki omet naj bo!

Objavljeno 21. junij 2015 23.30 | Posodobljeno 21. junij 2015 23.30 | Piše: Adrian Grizold

Veliko panoramsko dvigalo se je vsekakor obneslo.

KOPER – Jeseni lani so z zgraditvijo velikega panoramskega dvigala končali dela na odseku koprske severne obvoznice med Ukmarjevim trgom in predvidenim ladijskim potniškim terminalom oziroma trdnjavo – beneškim bastionom – nad njim. Obnova severnega dela obodne promenade, kjer je luka desetletja zapirala pretok okoli zgodovinskega jedra starega mesta, je stala skoraj dva milijona evrov, več kot polovico denarja je bilo evropskih sredstev.

V okviru projekta so prenovili še Kopališko nabrežje in ga prilagodili enosmerni prometnici, velikodušno zasnovani obodni promenadi, ki obdaja nekdanji otok. Zdaj hitijo s ponovnim barvanjem zidu ob dvigalu – Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije namreč ne dovoli, da bi bil zid kamnit, zato tik pred sezono obnavljajo skoraj nov, a žal izvedbeno spodletel omet.

Od topov do dvigala

Koper je davna naselbina z nemirno in bogato zgodovino. Do 8,5 metra visok in meter širok kamniti obroč z enakomerno razporejenimi stolpi in mestnimi vrati okoli mesta je obsegal kar poltretji kilometer. Skozi stoletja so obzidje pravzaprav le krpali, od 15. stoletja, ko je Koper pod okriljem beneške republike postajal najpomembnejše istrsko mesto in je krepko presegel Trst, pa so morali upoštevali še novodobno topniško bojevanje. To je mestu prineslo bastione: danes je ohranjen le tisti nad pristaniščem. V 19. stoletju, ko so pred zunanji obroč nasuli obalni pas, je obzidje izgubilo pomen in funkcijo.

Ohranjeni bastion nad pristaniščem je masivno nasuta ploščad, leta 1554, torej v času, ko so nastajale najlepše stavbe, je trdnjavo zasnoval beneški arhitekt. Stala je tik ob morju in segala v notranjost mesta. Pred desetimi leti so stavbe porušili, pristanišče se je odmaknilo od obzidja in bastiona.

Do leta 2010 je bila stara utrdba v celoti obnovljena: vrhnja topovska ploščad je imenitno razgledišče. Tako je nad še zmeraj improviziranim potniškim terminalom v največjem enovitem kosu severnega mestnega obzidja nastala manjša ploščad s panoramskim dvigalom, ki sprejme 28 oseb in povezuje potniške priveze z veliko razgledno (topovsko) ploščadjo na vrhu bastiona. Dvigalo, ki sicer moti nekatere starejše domačine, se je vsekakor obneslo, predvsem je dobrodošlo turistom.

Zakaj ne kamen?

Da z ometom ob dvigalu nekaj ni v redu, je bilo kmalu očitno; te dni so ga odstranili z zidu vzhodno od stare trdnjave. Na občini so nameravali namestiti kamen, a varuhi kulturne dediščine jim niso dovolili ohranitve kamnitega zidu, Koper je dobil cvetoč zid. Ometali in pobelili so ga po navodilih piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Kaj hitro je skozenj udarila vlaga in tega niti ponovno barvanje ne more preprečiti, so prepričani na mestni občini.

Varuhi dediščine vztrajajo pri nenavadnem pojasnilu, da mora biti stena ometana, saj gre za nekdanjo notranjo steno skladišča. Pri prvem barvanju izvajalci naj ne bi zadeli pravega okrasto sivega barvnega odtenka, ki se navezuje na barvni ton kamnite pozidave bastiona. Izvajalci priznavajo, da prva izvedba iz neznanih razlogov ni bila uspešna. Tako imamo levo in desno od dvigala velik bel pano, ki nikakor ne spada v severno obzidje. Zdaj steno hidrofobno obdelujejo, sledilo bo novo barvanje. Logičnega kamnitega zidu verjetno torej res ne bo …
 

Deli s prijatelji