ANKETA

Ne kadrovske menjave, ampak politične čistke

Objavljeno 29. junij 2012 14.18 | Posodobljeno 29. junij 2012 14.18 | Piše: T. L., STA

Večina vprašanih delo vlade ocenjuje kot neuspešno, Virant pa je bolj priljubljen od Janše.

Janša ob prihodu na srečanje ni dajal izjav.

LJUBLJANA – Če bi bile volitve to nedeljo, bi največ, 20 odstotkov, volilnih udeležencev volilo SDS, sledijo Socialni demokrati z 19 odstotki in Pozitivna Slovenija s 17 odstotki, kažejo odgovori ankete, ki jo je opravil Episcenter. Z delom vlade je sicer zadovoljnih 31 odstotkov anketirancev, 67 odstotkov pa vladino delo ocenjuje kot neuspešno.

Manjša podpora SDS, SD švignila pred PS ...

SDS je po tokratni anketi v primerjavi z majem sicer izgubila tri odstotne točke, SD pa je v primerjavi z majem prehitela PS. Slednji se je podpora prav tako zmanjšala za tri odstotke.

... daleč zadaj SLS, DL in NSi

Telefonsko anketo je med 19. in 27. junijem na vzorcu 1005 polnoletnih oseb opravila agencija Episcenter. Na vprašanje o strankarskih preferencah niso odgovarjali tisti, ki se volitev ne bi udeležili.

Daleč za prvo trojico sledijo SLS s šestodstotno podporo (enako kot maja) ter Državljanska lista in NSi s po petimi odstotki (obe sta v primerjavi z mesecem prej pridobili dve odstotni točki). DeSUS ostaja pri treh odstotkih, drugo stranko bi volilo 14 odstotkov anketiranih, šest odstotkov pa je neopredeljenih.

Virant bolj priljubljen od Janše

Pri indeksu pozicije politikov prepričljivo vodi predsednik države Danilo Türk (74,1), na drugem mestu ostaja predsednik PS Zoran Janković (49,2), tretji je gospodarski minister Radovan Žerjav (47,1), četrti predsednik državnega zbora Gregor Virant (39,5), peti pa predsednik vlade Janez Janša (37).

Podpora vladi upada

Tokratna anketa kaže na trend upadanja podpore vladi. Februarja Janševe vlade ni podpiralo 47 odstotkov, približno enako je bilo marca, nato pa ji je podpora strmo upadla.

Ne kadrovske menjave, ampak politične čistke

Kadrovske zamenjave, ki jih je izvedla vlada, sicer 58 odstotkov vprašanih ocenjuje kot politične čistke, 18 odstotkov kot menjavo nesposobnih kadrov, 21 odstotkov pa kot nujen ukrep za učinkovito izvajanje vladnih politik. Prav tako jih 57 odstotkov meni, da je bilo menjav preveč, 15 odstotkov pa, da jih je bilo premalo. 25 odstotkov vprašanih ocenjuje, da jih je bilo ravno prav.

Razdvojeni glede NLB in TEŠ 6

Glede prihodnosti Nove Ljubljanske banke (NLB) so anketiranci razdeljeni. 48 odstotkov je za vnovično dokapitalizacijo, 45 odstotkov pa jih meni, da je bolje, da se NLB takoj proda tujcem.

Dobra polovica (54 odstotkov) anketirancev podpira tudi poroštvo za posojilo TEŠ 6, medtem ko 41 odstotkov vprašanih meni, da bi bilo bolje, če država poroštev ne da in se projekt za nekaj časa ustavi.

Z zdaj že zavrnjenim predlogom o načinu financiranja verskih skupnosti, ki je predvideval, da bi se verske skupnosti financirale izključno prek deleža dohodnine, ki bi ga posamezniki namenili posamični skupnosti, se strinja 58 odstotkov anketirancev, proti jih je 36 odstotkov.

Deli s prijatelji