INTERPELACIJA

Ne glede na usklajevanje bodo v SDS dali podpise

Objavljeno 17. oktober 2013 17.19 | Posodobljeno 17. oktober 2013 17.19 | Piše: T. L.

V SDS so se odločili, da bodo podpisali interpelacijo proti notranjemu ministru Gregorju Virantu.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Podpise za interpelacijo notranjega ministra Gregorja Viranta bodo prispevali tudi v stranki SDS, so sporočili iz poslanske skupine. O vsebini interpelacije se bodo sicer s poslansko skupino NSi še usklajevali. »Ne glede na navedeno pa bomo v poslanski skupini SDS podpise za omenjeno interpelacijo prispevali,« je v imenu PS zapisal Jože Tanko.

V poslanski skupini SDS so predlagali, da se besedilo interpelacije dopolni z več točkami, in sicer, da se pri točki o lokalni samoupravi vsebina dopolni z zapisnikom srečanja med Mestno občino Ljubljana (MOL) in vlado, ki je bilo 23. julija letos. Ta naj bi po mnenju SDS kazal na privilegiran položaj MOL in kršitev veljavne zakonodaje ter »tiho« reorganizacijo oziroma zmanjševanje državnih uradov po regijah (prikrita centralizacija).

Pri političnem kadrovanju so v SDS predlagali dopolnitev vsebine s še nekaj primeri: z razrešitvijo Boža Predaliča z mesta načelnika Upravne enote Grosuplje, neimenovanjem Željka Vogrina za načelnika UE Maribor, imenovanjem Simone Stanter za načelnico UE Žalec ter s podaljševanjem v. d. mandata načelnika UE Ilirska Bistrica prek ponavljajočih se razpisov.

Poslanke in poslanci SDS so poslankam in poslancem NSi predlagali, da se vsebina interpelacije dopolni s še nekaterimi točkami, pri čemer so izpostavili:

  • vlogo ministra pri diskriminatornem in političnem zaslišanju članov Zbora za republiko zaradi izjav, ki so bile na javnih tribunah izrečene na račun Komisije za preprečevanje korupcije (KPK);
  • pasivnost ministra pri postopku nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke;
  • znatno omejevanje delovanja političnih strank, kar se navezuje na vloženo vladno novelo zakona o političnih strankah in novelo novele zakona o volilni in referendumski kampanji (prepoved financiranja političnih strank s strani pravnih oseb in samostojnih podjetnikov ter nesorazmerna višina glob).

Sicer pa je bilo že v sredo jasno, da ima NSi dovolj podpisov za vložitev interpelacije, saj so podporo po uskladitvi besedila napovedali tudi v SLS. 

Deli s prijatelji