HOBOTNICA: KDO JE DOBIVAL JAVNI DENAR

Ne boste verjeli, koga je odslovil župan! Tako je odtekal denar

Objavljeno 24. avgust 2016 15.59 | Posodobljeno 24. avgust 2016 16.07 | Piše: S. N.

Naši viri so nam zrisali hobotnico in pokazali nekaj povezav.

Damjan Lah.

MARIBOR – »Neuradno: mariborski župan Andrej Fištravec je po naših informacijah danes razrešil direktorja mestne uprave Damjana Laha, razvpitega akterja afere Ram invest, ki je kot sodelavec nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal podpisal razvpito pogodbo o najemu stavbe njenega prijatelja Igorja Jurija Pogačarja za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada.« Tako je danes zjutraj tvitnil Bojan Požar, lastnik portala Požareport.

Ko smo informacijo preverjali, so jo naši viri potrdili, Fištravec naj bi bil Laha, ki je skupaj z novo lani najel 220.000 evrov hipotekarnega kredita in kupil razkošno hišo z bazenom na Primorskem, že odslovil. Lah je sicer v hčerinskem podjetju mariborskega javnega podjetja Marprom našel tudi službo za svojo novo ženo, Tamaro Lah, ki pa je po poročanju portala lokalec.si hitro odšla na bolniški dopust in sploh dela od doma.

 Naši viri blizu vrha Mestne občine Maribor (MOM) trdijo, da naj bi si Lah prizadeval »odstraniti« vodjo kabineta župana Marjeto Kristofič Jamnik, da bi, tako so prepričani dobro seznanjeni z zadevo, lahko popolnoma obvladoval dostop do župana, s tem pa delo na mestni občini in finančne tokove.

Naš vir je izrisal mrežo, ki naj bi jo Lah stkal s poročno pričo, bivšo podžupanjo Melito Petelin, njenim možem Igorjem Petelinom, podjetnico Darjo Čerič (Darja Čerič s.p.) in podjetjem Gradnje MB d.o.o. (Boštjan Mihalič je direktor). 

image


Naključne povezave smo preverili in ugotovili nekaj razlik. Naš vir pri povezavah izpostavlja tri podjetja, v katerih je direktorica ali lastnica Darja Čerič in s katerimi je MOM oziroma podjetja povezana z njim, ustvarila 77.952 evrov prihodkov.

Samostojna podjetnica

Prek svojega s. p. je po podatkih našega vira od mariborske občine dobila 3402 evrov, a Erar, aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki beleži transakcije, kaže, da jih je zaslužila 1869 evrov. Naš vir vztraja, da gre za napako v spletni aplikaciji KPK. V narisani hobotnici in podatkih Erarja se brez odstopanj pokrije njeno nakazilo od Nigrada – 5800 evrov.

Inštitut

V hobotnici najdemo Inštitut za javno naročanje in javne finance Maribor, katerega edina družbenika sta po podatkih Ajpesa Darja in Dušan Čerič. Od MOM je inštitut prejel 3402 evra, od Nigrada 2300, Energetike Maribor 2280, JZZ mariborske lekarne Maribor 1040, od Snage 960 evrov. V hobotnici je zavedenih le 5150 evrov, kar je bistveno manj od stanja, ki ga ugotavljamo s podatki Erarja.

SIB

Darja Čerič je tudi stoodstotna lastnica družbe SIB – podjetje za storitve in izobraževanje s področja javnega naročanja. Sodelovala je z Nigradom in ustvarila 13.022 evrov prihodkov, mariborsko Energetiko (12.528 evrov), Športni objekti (9150 evrov) in drugimi, kažejo podatki v Erarju. Več na povezavi.image Podatki se ujemajo s tistimi iz hobotnice.

Povezave

Gradnje MB, katerih direktor je Boštjan Mihalič (je partner Andree Špendl, ta ima sina Bineta, ki je bil v zvezi s Tjašo Petelin, po naših informacijah hčerjo Igorja in bivše mariborske podžupanje Melite Petelin), so po Erarju s posli z MOM in Nigradom ustvarile nekaj več kot 85.000 evrov prihodkov, po hobotnici 84.395 evrov (razlika je pri prihodku od Nigrada).

Iz liste izstopila, podžupanja pa bi še bila

Melita Petelin je ena tistih svetnikov, ki so izstopili iz Liste župana Andreja Fištravca,image s položaja podžupanje pa ne. Tega Fištravec ni dovolil in jo je razrešil. Več o tem na povezavi.image

Govorilo se je celo o ustanavljanju nove svetniške skupine, ki pa je zdaj, kakor kaže, očitno ne bo. Poznavalci so menili, da je naslednji logični korak razrešitev, zato so to pričakovali že prej. Zdaj ugibajo, da je župan Fištravec »morda le počakal, da se je videlo, kakšne prerazporeditve v proračunu bo predlagal in kam 'pes moli taco'«.

Lah je slovenski javnosti znan iz zgodbe glede najema stavbe Nacionalne preiskovalnega urada (NPU), pred kratkim pa smo tudi poročali o njegovi nepremičnini na Primorskem. Več o tem v članku FOTO: Tako razkošje z bazenom ima bivši Katarine Kresal.image

Deli s prijatelji