NA KOŽO

Ne bebci, idioti!

Objavljeno 16. april 2016 00.35 | Posodobljeno 16. april 2016 00.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Predvčerajšnjim sem izvedel, da je najboljši evropski finančni minister navaden bebec.

Skorajda dvomim, da bi se v deželici pod Alpami še našel kdo, ki bi se podpisal s kakim križcem ali krogcem. Ali celo z odtisom palca ali kazalca. Pismeni smo bržkone vsi, tudi v kakem zakotnem dolenjskem romskem naselju. Vprašanje je le, koliko. Vedno me je mikal zlasti odgovor na uganko, kako in koliko so pismene naše javne osebe. Politiki, denimo ministri in poslanci, tako rekoč ljudje iz ljudstva za ljudstvo, pa raznorazni direktorji, akademiki, estradniki, doktorji znanosti, športniki, posebno žogobrcarji à la Cime itd.

Vsakemu bi za nalogo dal napisati svoj življenjepis. V dvajsetih vrsticah. Enostavno, a verjemite mi, vse bi se videlo, ne le slovnica in (ne)pismenost. Bilo bi katastrofalno. Vsaj če sodim po javno dostopnih magisterijih ali doktorskih disertacijah naših veleumov, smetane slovenskega naroda. Njih slovenščina je bolj na podgani kot na psu. Dokazano. In vse bolj se potrjuje, da smo zadnji branilci matične jezikovne trdnjave le še pisatelji, pesniki in novinarji. Pa še ti ne vsi.

Obstajajo pa tudi druge vrste pismenosti. Denimo ekonomska. Nekje sem prebral, da je ekonomsko pismenih vsega osem odstotkov slovenskega življa. Na voljo je tudi raziskava, ki tovrstni pismenosti v deželici pod Alpami podeljuje šolsko oceno med ena in dve; bolj menda vleče k nezadostni. Kar pa me – roko na srce – niti malo ne preseneča. Kajti predvčerajšnjim sem od nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa izvedel, da je njegov slovenski kolega po imenu Dušan Mramor navaden bebec. Da je ekonomsko totalno nepismen. Halo?! In to naš finančni minister, ki ga je mama Evropa letos razglasila za prvega med elitno finančno ministrsko smetano. Varufakis prostodušno pove, da je bila Slovenija izkoriščena. Ker ne vidimo dlje od svojega nosu. Ali pa še do tja ne. Grškim bankam smo dajali milijone, da so jih te vračale Nemcem in Francozom. Ne bebci, idioti smo. Ki se jim smeji vsaj pol Evrope.

Pa mi je šinila rešitev. Spomnim se, kako me je na pragu lanskega poletja osupnila novica, da je v trebanjskem centru za izobraževanje in kulturo 17 (sedemnajst!!!) tamkajšnjih Romov uspešno opravilo tečaj finančne pismenosti. In zagotovo so do danes v svojem ekonomskem znanju še napredovali. Cerarja rotim, da enemu med njimi nameni fotelj, ki ga zaseda nepismeni Mramor. Da bomo Slovenci spali mirneje in da bomo pred svetom manj zardevali. 

Deli s prijatelji