Nazdravili šest metrov pod gladino

Tradicionalni, že 25. novoletni potop v Velenjsko jezero. Pritisk v steklenici prepreči vodi, da bi vdrla vanjo.
Fotografija: Nazdravijo šele na dnu. FOTO: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Nazdravijo šele na dnu. FOTO: Jože Miklavc

Potapljači Društva podvodnih dejavnosti DPD Jezero Velenje so tudi letos povabili potapljače iz vse Slovenije, da na prvi dan novega leta skupaj odprejo potapljaško sezono. Tradicija se je začela spontano, ko so se pred četrt stoletja trije prijatelji domislili, da bi se kot prekaljeni potapljači ohladili na dnu jezera. Razgreti so si nadeli potapljaške obleke, pripadajočo opremo in s seboj vzeli še steklenico penine, da bi v jezeru z njo nazdravili. Kmalu so navdušili še druge kolege potapljače iz Šaleške doline, in to je postalo prvo vsakoletno srečanje potapljačev. S tem dogodkom odpirajo sezono, dogodek pa privablja vedno več gledalcev. Kot pravijo, je po četrtstoletni tradiciji med potapljači že dobro znan, nekateri prihajajo vsako leto, nekateri občasno.
Še zadnji napotki, nato pa s penino na dno jezera. FOTO: Jože Miklavc
Še zadnji napotki, nato pa s penino na dno jezera. FOTO: Jože Miklavc

Vsem pa je skupno, da se radi vračajo v prijetno družbo, saj znajo domačini lepo poskrbeti za vse potapljaške goste. Prav tako je to srečanje namenjeno vsem reševalcem iz vode, ki pomagajo ob nesrečah ter preiskavah vzrokov teh. Večkrat se ga udeležijo tudi člani Podvodne reševalne službe Slovenske potapljaške zveze. Letošnji potop se je začel ob 13. uri, zamaški penečih se vin pa so pod vodo pokali že uro pozneje. Tokrat se je zbralo 15 potapljačev, morda še več, saj so v lepem vremenu tudi po uradnem začetku še kar kapljali na jezero ter se oblečeni v potapljaške in s svincem obtežene obleke pogrezali v tokrat na šest stopinj Celzija ohlajeno vodo.

Potop je spremljala množica ljudi. FOTO: Jože Miklavc
Potop je spremljala množica ljudi. FOTO: Jože Miklavc

Benjamin Strozak Benč, eden iz trojice prvih letošnjih potapljačev, je za radovedne gledalce ter novinarje povedal, kako je sploh možno srkniti pijačo na globini šestih do osmih metrov, kjer se potapljači sicer zadržijo le par minut: »V steklenici je dva bara pritiska, zato poči, ko odpremo penino. Pri potopu naredimo krog, odpremo steklenico in jo obrnemo na glavo. Pritisk v steklenici prepreči vodi, da bi vdrla vanjo. Potapljač vzame dihalko iz ust, nastavi vrat steklenice na usta, nato pa pihne v steklenico in že začuti slastno žlahtno pijačo. Steklenico zapre s prstom in jo poda naprej.« »Če ne poznaš in ne obvladaš postopka, popiješ več jezera kot penine, a niti to potapljača ne ubije,« je dodal Blejčan Domen Kunčič, ki se je že večkrat udeležil velenjskega novoletnega potopa. Rekorder med velenjskimi novoletnimi potapljači je 69-letni Jernej Herman, upokojeni učitelj tehničnega pouka, ki ima 39-letne potapljaške izkušnje. Letošnji potop je bil že 24., ki se ga je udeležil. Že lani nam je dejal: »Nazdravimo na srečno potapljanje in reševanje v vodi ogroženih ljudi.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije