HLADNA FRONTA

Naužijte se sonca, prihaja ohladitev z dežjem in s točo

Objavljeno 05. julij 2015 11.21 | Posodobljeno 05. julij 2015 11.22 | Piše: Mo. S.

Do srede bodo ponekod lahko izmerili tudi 37 stopinj Celzija, nato pa sledijo nevihte z morebitno točo.

LJUBLJANA – Po vročem koncu tedna bo še nekaj podobnih dni, nato pa se je napovedala hladna fronta. Ob ponedeljka do srede se bodo temperature le še stopnjevale.

Do srede se bodo povzpele nad 30, tudi čez 35 stopinj, najbolj vroče pa bo na vzhodu in jugu Slovenije. »In tudi drugje. Mislim, da bo povsod zelo toplo. Če bodo Rateče imele tam 33, 34 stopinj, bo res vroče,« je v petek povedal dežurni vremenoslovec Agencije RS za okolje (Arso) Andrej Pečenko. Na jugovzhodu, v Ljubljani in na Goriškem se temperature lahko povzpnejo celo na 36 ali 37 stopinj Celzija.


Opozorilo Arsa

Agencija je v soboto zvečer objavila tudi opozorilo: »Do srede se bo vročina še nekoliko stopnjevala. Toplotna obremenitev bo v nedeljo velika predvsem v Ljubljanski kotlini, od ponedeljka dalje pa tudi drugod po Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo po nižinah okoli 20, najvišje dnevne pa od 34 do okrog 37 stopinj Celzija. Dnevna povprečja bodo presegla 26 stopinj Celzija. Vročina bo predvidoma popustila v sredo popoldne.«

Začelo se bo v sredo proti večeru

Visok zračni tlak, ki je v teh dneh zajel velik del Evrope, bo začel slabeti. S severa se nam namreč bliža hladna fronta, ki bo naše kraje prešla v noči s srede na četrtek. Z njo bo prišel hladnejši zrak pa tudi veliko padavin, napoveduje Pečenko. Krajevne nevihte se bodo začele v sredo popoldne oziroma proti večeru.

Seveda o temperaturah in količini padavin še ne moremo govoriti, bodo pa razmere pravšnje tudi za kakšno zrno toče. Napovedi je treba spremljati sproti in se jim prilagoditi, svetuje vremenoslovec. Po zdajšnjih napovedih bodo dnevne temperature sicer upadle na približno 25 stopinj Celzija.

image 
Napoved temperatur za sredo. Vir: Arso 

 

Deli s prijatelji