AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Naužijmo se sonca in pustimo divjadi zimski mir

Objavljeno 07. januar 2015 08.02 | Posodobljeno 07. januar 2015 08.02 | Piše: Andreja Sušnik

Poslovilo se je leto 2014 in na repu tudi njegova toplota. Slovo od nje je bilo težko, saj so decembra večinoma prevladovali nadpovprečno topli dnevi.

Dnevi se bodo ogreli, več bo sonca. Foto: A. K. Baribal

Prva ohladitev nas je zajela na koncu prve tretjine meseca, a se je povprečna dnevna temperatura zraka spustila pod dolgoletno povprečje le v visokogorju. Izrazitejša in močnejša je bila ohladitev zadnjih nekaj dni leta.

Po obilju toplote je na preloma leta Slovenijo zajel nekajdnevni mraz, ko so najnižje temperature zraka padle pod –10 ° C in tam vztrajale tudi v prvih dneh novega leta. Mraz je začel popuščati 2. januarja.

Vremenski obeti od 8. do 13. januarja

Nad severno polovico Evrope bo obsežno ciklonsko območje. Atlantski frontalni valovi se bodo večinoma severno od Alp ob močnih zahodnih vetrovih hitro pomikali proti vzhodu.

Več oblačnosti bo v zahodni polovici Slovenije, v vzhodnih krajih pa bodo obdobja sončnega vremena. Za zdaj kaže na večinoma suho vreme, le v nedeljo v prvi polovici dneva bodo ob hitrem prehodu vremenske fronte možne rahle padavine. Čez dan bodo temperature nad lediščem.



Najprej so se ogrele gore, po nižinah pa 4. januarja, ko je zapihal severozahodni veter.

Sveže zapadli sneg

Snežna odeja vsebuje od 50 do 95 % zraka. Ta v snegu miruje in onemogoči transport toplote ter tako prepreči pretok toplote iz tal skozi snežno odejo. Ta tako deluje kot toplotni izolator. Toplotna prevodnost snega je premosorazmerna z gostoto snega.

Bolj ko je sneg gost, večja je njegova toplotna prevodnost, toliko slabši izolator je.

Sveže zapadli vsebuje veliko zraka in slabše prevaja toploto, zato je precej boljši izolator kot zbita plast.

Snežna odeja s svojimi izolativnimi lastnostmi ščiti ozimne posevke pa tudi druge rastline, na primer trave in trajnice ter sadno drevje, ter ponekod vinsko trto pred zmrzovanjem. Njen vpliv na toplotni režim tal je odvisen tudi od višine.

Že deset centimetrov visoka lahko zelo dobro zaščiti posevke pred zmrzaljo. V mrazu v zadnjih dneh temperature tal pod snežnim pokrovom niso padle pod ničlo, na globini 10 cm so bile v prvem januarskem vikendu okrog 2 ° C, na Obali in v Beli krajini okrog 4 ° C.

Divjad in mraz

Pogled skozi okno na obrobju mest pogosto ujame divjad, ki išče hrano. Letošnja bera gozdnega pridelka je bila slaba, zaradi toplega leta pa je bilo zelenje na voljo vse do zimskih dni. Tako so si živali lahko ustvarile zalogo.

V zimskem obdobju, ko je visoka snežna odeja in primanjkuje hrane, divjad pogosteje obiskuje krmišča, na katerih je krmljenje dovoljeno le lovcem. Ti poskrbijo, da je krma količinsko in kakovostno primerna.

Prečudovita pokrajina pogosto zvabi v svoje okrilje ljudi, še posebno lastnike psov. Vse to zmoti mir v gozdu in predvsem parkljarji se na zmrznjenih tleh težje giblje, še posebno ko v paniki begajo pred psi. To divjad utrudi in porablja za zimo prepotrebno energijo.

Kaj lahko opravimo v prvem tednu januarja

• Zaželimo si dobro letino. So vas obiskali koledniki? Vse do 6. januarja še vedno ponekod hodijo po naših vaseh. Besedila pesmi kolednic so v vsaki vasi drugačna, vendar imajo vse enako vsebino. Prvi del pesmi je bil pozdrav hiši, v drugem delu koledniki prinašajo v hišo srečo, zdravje in dobro letino, v tretjem delu pa prosijo darove s praznične mize.

• Naredimo načrt, kako bo letos videti naš vrt. Če ga nimamo, pa razmislimo o tem, da bi si poiskali parcelo, na kateri bi pridelovali svojo zelenjavo.

6. januar 1947

Jasen in zelo mrzel januarski dan, še posebno jutro. V Žireh se je temperatura zjutraj spustila do –24,2 °C, v Stari Fužini v Bohinju so namerili –24,0 °C, v Celju –23,6 °C, v Ljubljani –22,9 °C, na Planini pod Golico –22,1 °C in v Ajdovščini –15,5 °C.

Napoved: Dnevi so se ponovno ogreli

V sredo in četrtek bo predvsem v zahodni in ponekod v osrednji Sloveniji pretežno oblačno, drugod bo delno jasno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. Novega snega po nižinah vsaj do sredine meseca ne bo. Tudi v gorah omembe vredne odebelitve snežne odeje ni pričakovati.

Vremenski obeti od 8. do 13. januarja

Nad severno polovico Evrope bo obsežno ciklonsko območje. Atlantski frontalni valovi se bodo večinoma severno od Alp ob močnih zahodnih vetrovih hitro pomikali proti vzhodu.

Več oblačnosti bo v zahodni polovici Slovenije, v vzhodnih krajih pa bodo obdobja sončnega vremena. Za zdaj kaže na večinoma suho vreme, le v nedeljo v prvi polovici dneva bodo ob hitrem prehodu vremenske fronte možne rahle padavine. Čez dan bodo temperature nad lediščem.

Koledniki

Bog daj srečo, hišni oče,

hišni oče, hišna mati,

bog daj srečo, hčerka mlada,

hčerka mlada, pridni sin.

Prosimo za majhen ofer,

majhen ofer, božji dar.

Da vas ognja, suše, toče

in bolezni bog obvar.

Da bi dobro leto imeli

in ob letu bi veseli

dali vprodaj tolk pšenice,

da žvenklale bi petice.

Deli s prijatelji