SVARILO

Nategunske nagradne igre na TV: vaš klic stane več kot nagrada

Objavljeno 19. maj 2016 09.47 | Posodobljeno 19. maj 2016 09.47 | Piše: Mo. S.

Medtem ko se voditeljica čudi, zakaj nihče ne kliče, je linija polna klicateljev, ki čakajo, da pridejo v eter. Čas pa teče in z njim tudi denar ...

LJUBLJANA – Pri tržnem inšpektoratu spet opozarjajo na televizijske kvize in nagradne igre, ki so, po domače rečeno, le laž oziroma potegavščina. Raje zato dobro premislite, ali boste res sodelovali v oddajah z nagradnimi kvizi ali vprašanji, ki se dnevno predvajajo na nekaterih slovenskih televizijskih programih, oziroma upoštevajte, da so stroški klica v oddajo običajno višji od nagrade, če jo klicatelj sploh prejme, so posvarili.

Voditeljica se čudi, v resnici pa je linija polna

»Za te oddaje je značilno, da voditelj(ica) gledalce poziva, naj pokličejo v oddajo na plačljivo telefonsko številko 090, pri tem pa se sprašuje in čudi, zakaj nihče ne kliče. Dejansko pa v oddajo kliče več gledalcev, ki ostanejo na zvezi, zaradi česar na koncu plačajo visoke stroške klica (saj se klicatelju zaračuna vsaka minuta zveze, četudi klicatelj ni prevezan v eter), producent oddaje pa jih ne preveže v eter ter jim ne nudi možnosti sodelovanja,« so zapisali na spletni strani inšpektorata. Peščica tistih, ki so prevezani v oddajo in podajo pravilni odgovor, nagrado prejme po poteku izredno dolgega obdobja ali je celo ne prejme, račun za telefon pa morajo vseeno plačati svojemu operaterju.

Pri inšpektoratu so v zvezi s tem prejeli več prijav. Ugotovili so številne kršitve s področja varstva potrošnikov, zaradi česar so tudi ukrepali. 

Deli s prijatelji