BIORESONANCA

Nateg: pregled dojk po 37 evrov

Objavljeno 09. september 2017 10.58 | Posodobljeno 09. september 2017 10.59 | Piše: Tina Horvat

Pregled z bioresonanco spada v alternativno, ne v uradno medicino.

Zavod Zdravje, ki ponuja zdravje s popusti, ni del uradne medicine. Foto: arhiv Zavod Zdravje

LJUBLJANA  – Slovenijo so po spletu in družabnih omrežjih preplavila vabila na preventivni pregled dojk v Zavod Zdravje. Pri tem za diagnosticiranje uporabljajo, piše v oglasu, medicinski aparat, ki odkriva sumljive spremembe (tumorje, rakasta obolenja) pet let, preden jih zaznajo obstoječe klasične metode, in to s 96-odstotno zanesljivostjo. Poleg tega je pregled neinvaziven, neboleč, brez sevanja in diskreten, še piše v ponudbi. A to še ni vse, storitev ponujajo prek različnih spletnih portalov s popusti: privoščimo si jo lahko že za borih 37 evrov.

Ne uradna medicina, ampak bioresonanca

Žal je vse to prelepo, da bi bilo res! In ni, ponudba je zavajajoča. Vsakdo, ki prebere oglas, pomisli, da gre za medicinsko metodo, ne nazadnje o tem priča že ime, Zavod Zdravje. A ta nima prav nobene povezave z uradno medicino, še zlasti ne z Zdravstvenim zavodom Zdravje, ki ga vodi eden najbolj priznanih zdravnikov v Sloveniji, dr. Marko Bitenc.
Direktor Zavoda Zdravje, ki ponuja zdravje s popusti, je poslovnež Graziano Sluga, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem in spletnim oglaševanjem, naprava sensitiv imago pa se ne uporablja v medicini, ampak deluje na principu bioresonance in spada med alternativne oziroma zdravilske metode. Vendar pa te »malenkosti« ne bomo našli nikjer v opisu, to nam potrdijo šele na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).
Nenavadno pri oglasu o novi vrhunski diagnostični metodi je tudi, da klasične metode odkrivanja raka dojk precej neposredno opisuje kot neuspešne in se ponuja kot edina uspešna preventiva.
»Klasične metode običajno odkrijejo bolezen šele s pojavom tumorja, zato je sodobna diagnostika Sensitiv Imago® toliko bolj pomembna. Žalosten je podatek, da s standardnimi metodami, kot sta rentgensko slikanje – mamografije ali ultrazvočna preiskava, odkrijemo le okoli 15 odstotkov raka dojke. Nedopustno je, da za ženske, mlajše od 40 let, sploh ne obstaja metoda preventivnega pregleda,« piše črno na belem.

Mamografija je bolj zanesljiva

Veliko žensk je v dvomu, ali naj gredo na mamografijo ali na preventivni pregled za 37 evrov.

Ni čudno, da je po teh informacijah marsikatera ženska začela močno dvomiti o uradni medicini in mamografiji, zato smo za strokovno mnenje povprašali na Doro, državni presejalni program za raka dojk na onkološkem inštitutu.
Kaj menijo o trditvah, da je metoda sensitiv imago bolj uspešna od mamografije, ultrazvoka in preostalih diagnostičnih metod? Vodja Dore dr. Maksimilijan Kadivec nam je povedal, da je mamografija osnovna in dokazano najbolj zanesljiva metoda oziroma preiskava ugotavljanja začetnih rakavih sprememb, ki so še tako majhne, da jih ženske ne morejo same zatipati.
»Mamografija odkrije že mikrokalcinacije, ki pomenijo začetek raka, česar ne odkrije nobena druga diagnostična metoda. Dopolnilni metodi k mamografiji sta ultrazvok in magnetna resonanca. Metode, ki jo omenjate, ne poznamo in zagotovo ni del sprejetih mednarodnih strokovnih smernic za slikovno diagnostiko odkrivanja bolezni dojk. Vse novosti v medicini so sprejete kot del strokovnih smernic, ko se s kliničnimi raziskavami dokaže njihova ustreznost in učinkovitost.«
Da je oglas zavajajoč in da je precej zmedel in morda tudi zavedel žensko populacijo, nam potrdijo v Europi Donni, združenju za boj proti raku dojk. Predsednica Tanja Španić nam je namreč povedala, da se v zadnjem času zelo veliko žensk obrača na združenje, saj so v dvomu, ali naj gredo na mamografijo ali na preventivni pregled za 37 evrov.
»Če bi bila diagnostična metoda res tako uspešna, bi je bilo združenje Europa Donna prvo in najbolj veselo. A žal je v onkologiji povsem neznana in je ne uporabljajo. Na razpolago ni nam dostopnih študij, ki bi potrjevale njeno uspešnost. Dokler se ne najde druga, s študijami potrjena uspešna metoda, je mamografija tista, ki najbolje pokaže netipne spremembe,« je bila odločna Tanja Španić.

Kliničnih študij ni

Metode, ki jo omenjate, ne poznamo in zagotovo ni del sprejetih mednarodnih strokovnih smernic.

Seveda smo se obrnili tudi na direktorja Zavoda Zdravje, predvsem smo ga prosili za znanstvene študije, ki bi potrjevale tako visoko uspešnost diagnostike. Vendar se z Grazianom Slugo na hitro nismo mogli dogovoriti za strokovna pojasnila, nas pa je prijazno povabil na obisk v prihodnjem tednu. Po elektronski pošti nam je poslal nekaj podatkov o škodljivosti mamografije, težko pričakovanih kliničnih študij o sensitiv imago pa nismo prejeli.
Res je, da vse več ljudi prisega na bioresonanco kot na uspešno diagnostično in terapevtsko metodo, a ta zaenkrat še vedno ostaja na območju alternative, zdravilstva in dopolnilnega zdravljenja. Kdor zatrjuje ali namiguje, da je to trenutno najbolj uspešna metoda odkrivanja raka dojk in drugih bolezni, nas zavaja in kuje dobiček na račun razočaranih nad obubožanim sistemom javnega zdravstva. Če je aparat sensitiv imago res tako uspešen, naj nam to dokažejo z znanstvenimi študijami, in takrat bomo, kot je dejala tudi predsednice Europe Donne, ženske tega najbolj vesele in bomo množično drle na takšne preventivne preglede. 



Ne gre za uradno medicino

Preventivni pregledi dojk niso edina dejavnost Zavoda Zdravje. Po zelo ugodnih cenah ponujajo široko paleto preventivnih pregledov posameznih organov z aparatom sensitiv imago, od prostate, pljuč, nosne votline, grla, sapnika, črevesja, srca in ožilja do ženskih in moških preventivnih pregledov. Diagnostični center Bled, kjer opravljajo medicinske preiskave in preventivne preglede, le da so njihove storitve veliko dražje, smo prosili za strokovni komentar o zanesljivosti metode sensitiv imago in odgovorili so nam, da se s tovrstnimi storitvami pri njih ne ukvarjajo, ker ne gre za storitve v sklopu uradne medicine.



 

Deli s prijatelji