POZOR

Nateg, ki se širi po facebooku: ne nasedajte!

Objavljeno 17. september 2015 12.31 | Posodobljeno 17. september 2015 12.31 | Piše: Mo. S.

Napravice ne boste dobili, namesto tega vam bodo vzeli še 50 evrov.

Ste se znašli v primežu družabnih omrežij?

LJUBLJANA – Tržni inšpektorat je v zadnjem času prejel več prijav v zvezi z »nagradnimi igrami«, ki se objavljajo na profilu facebooka Apple Slovenija. V igri sodeluješ tako, da všečkaš objavo oziroma stran in jo deliš med svoje prijatelje. Izžrebanec naj bi nagrado, to je novi iphone, dobil tako, da najprej pošlje SMS-sporočilo »psc kupim 50″ na številko 6888«, in »organizatorjem« sporoči kodo, ki jo prejmejo v povratnem sporočilu. O tem smo sicer tudi mi že poročali.image

Nagrade ne bo, vzeli vam bodo še 50 evrov

Zdaj pa na prevaro opozarjajo tudi pri tržnem inšpektoratu. Nagradna igra je seveda lažna, omenjeni profil pa ni uradni profil podjetja Apple. Kot opozarjajo na spletni strani Slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT (https://www.varninainternetu.si), s sporočilom na številko 6888 ne boste prejeli nagrade, ampak boste začeli nakup za predplačniško kartico Pay Safe Card v vrednosti 50 evrov. Ko kodo, ki jo po nakupu potrošnik prejme, ta sporoči strani facebooka, ga tam zablokirajo, pri tem pa potrošnik ostane tako brez nagrade kot tudi brez 50 evrov.

Na kaj bodite pozorni

Pri tovrstnih igrah je treba biti še posebej pozoren na naslednje: organizator nagradne igre mora pred začetkom igre izdelati pravila, po katerih bo igra potekala in ki morajo vsebovati zlasti podatke o organizatorju nagradne igre, o tem, kako je mogoče sodelovati, koliko časa bo trajala, kakšne so nagrade, kdaj bodo nagrade podeljene in na kakšen način, kako bodo nagrajenci obveščeni, davčne posledice za nagrajence ipd. Pravila nagradne igre morajo biti jasna in razumljiva ter objavljena in lahko dostopna vsem potencialnim sodelujočim.

Pri izvedbi nagradne igre je pomembno, da organizator pravila igre, ki jih je sam postavil, tudi upošteva, tržni inšpektorat pa opozarja tudi na zakonske določbe, saj gre v tem primeru za zavajajočo poslovno prakso, ki velja za nepošteno.

Kadar na facebooku sodelujete v nagradnih igrah, bodite previdni, še posebej če od vas zahtevajo osebne podatke. Za profil na facebooku se namreč lahko skrije kdor koli, je pa takšne uporabnike težko izslediti.

Deli s prijatelji