POTEGAVŠČINA

Nateg brez primere: tri avtovleke iskale avto, ki ga ni bilo

Objavljeno 24. september 2017 22.05 | Posodobljeno 24. september 2017 22.06 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Kdo se je sredi noči poigral z avtovlekami, da so zaman iskale okvarjeni avto?

Anton Novak je bil eden od treh opeharjenih. Foto: osebni arhiv

NOVO MESTO – »Triindvajset let že imam avtovleko, a še nihče ni zlorabil številke za pomoč. To je podlo,« je začel izkušnjo opisovati Martin Hren iz Novega mesta, ki ima podjetje Avtovleka Hren. V noči na 14. avgust je, tako kot druga dva zasebnika, ki se ukvarjata z avtovleko oziroma pomočjo na cesti, dobil klic, da je avto ostal v okvari na avtocesti. In ko so se naslednjega jutra povezali vsi trije podjetniki, so hitro ugotovili, da se je nekdo grdo pošalil z njimi, vsi klici so bili namreč iz iste telefonske številke hrvaškega operaterja.

Ni kombija, ni mercedesa, ni renaulta

Klicu na pomoč se je odzval tudi Sandi Plevanč (ATM Plevanč) z Gmajne pri Raki. »Četrt čez polnoči sem dobil klic, da je Citroënov kombi v okvari in da stoji pri Starinah v smeri Ljubljane. Takrat sem bil ravno na počivališču Zaloke in v Starinah sem bil že 11 minut po klicu, a kombija tam ni bilo, zato sem vrnil klic na isto številko, pa mi je moški na drugi strani telefona razlagal, kako da ga ne opazim, ko pa je na drugi strani ceste. Pomislil sem, da sem pri prvem klicu preslišal, kje točno stoji, zato sem obrnil in se peljal nazaj, v tistem pa sem opazil Hrenov tovornjak, ki se je peljal v drugo smer, čeprav mi je bilo sumljivo, saj on običajno ne gre tako daleč proti Posavju. Takoj sem ga poklical, pa mi je rekel, da je dobil klic in da išče Mercedesov osebni avto. Seveda ga niti on ni našel. Ko sem ob polnoči in 31 minut klical nazaj to hrvaško številko, je bila zasedena, takrat pa sem posumil, da gre za nateg,« je nočno iskanje pokvarjenega avtomobila opisoval Plevanč.

Ko so se zjutraj slišali vsi trije udeleženi akterji, torej Sandi Plevanč, Martin Hren in Anton Novak, so lahko ugotovili, da so vsi dobili klic iz iste številke, le da ga je Novak preslišal in se nanj ni odzval, se je pa zato vključil v raziskovanje nenavadnega primera.

23 let že imam avtovleko, a še nihče ni zlorabil številke za pomoč. To je podlo.

»Če kdo zlorabi klic policije ali reševalcev, je to kaznivo dejanje, v našem primeru pa ne, ker smo zasebna podjetja, zato moramo storilca sami preganjati. Zadevo smo predali policiji, saj je prav, da jo razišče in ugotovi, kdo se je sredi noči tako poigral z nami, in to z iste številke, 00385955203897, s katere pa naj bi bil aktiviran tudi AMZS, ki naj bi tja napotil pogodbenega izvajalca. Tega je med iskanjem vozila v okvari srečal Sandi Plevanč, zato ga je naslednji dan poklical, pa mu je odgovoril, da je tudi on iskal nekega renault scenica, a da mu je tisti, ki je prijavil, da potrebuje pomoč, odvrnil, da prevoza ne potrebuje več, ker da je avto že odpeljal Novak. Nenavadno, ko pa Novak sploh ni šel na cesto.

Včasih potem vžge

Vsi trije zasebniki, ki ponujajo pomoč na cesti, so poudarili, da res dobro sodelujejo, si pomagajo in si izmenjujejo informacije, posla je namreč za vse dovolj in si ne želijo odnosov, kot jih imajo nekatera druga podjetja pri izvajanju te dejavnosti po drugih koncih naše države, jih pa močno jezi in hkrati žalosti, da se je poskušal nekdo tako poigrati z njimi.
»Po informacijah, ki jih imamo v AMZS, je bil na intervencijo na podlagi klica, ki ga je sprejel operater v klicnem centru AMZS, poslan pogodbeni izvajalec. Ta vozila ni našel, o tem je obvestil klicni center AMZS. Kaj konkretno se je zgodilo z vozilom, katerega voznik je poklical na pomoč, AMZS ni znano,« so pojasnili v AMZS in dodali, da se v praksi izvajanja pomoči na cesti kdaj tudi zgodi, da vozila in voznika ni tam, kamor je bil izvajalec pomoči na cesti poslan na intervencijo. Razlogi so na primer tudi v tem, da je z vozilom, ki ga voznik prej ni mogel zagnati in je poklical pomoč na cesti, lahko nadaljeval pot, da mu je pomagal naključni mimovozeči voznik in podobno. 

Deli s prijatelji