PRITOŽBA

Nataša Pirc Musar izgubila na višjem sodišču

Objavljeno 30. julij 2014 17.40 | Posodobljeno 30. julij 2014 15.12 | Piše: P. J.

Bivša informacijska pooblaščenka nasprotuje ponovnemu glasovanju.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar

LJUBLJANA – Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo o izboru generalnega direktorja predvidoma glasoval po dopustniškem obdobju, napoveduje v. d. predsednika programskega sveta Mitja Štular. Navaja še, da je višje sodišče zavrnilo predloga Nataše Pirc Musar za začasni odredbi, s katerima je želela ustaviti obnovljeno glasovanje.

Programski svet RTVS je danes prejel sklep višjega delovnega in socialnega sodišča. To je v sodnem sporu glede imenovanja generalnega direktorja zavrnilo predloga Nataše Pirc Musar za začasni odredbi, s čimer je Pirc Musarjeva želela ustaviti obnovljeno glasovanje programskega sveta in zahtevala zaposlitev na mestu generalne direktorice. Odločitev je pravnomočna, v sporočilu za medije navaja Štular, ki pojasnjuje, da s tem lahko programski svet nadaljuje obnovljeni postopek izbire generalnega direktorja RTVS.

Nekdanjo informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar je programski svet ob prvem glasovanju 7. aprila letos z enim glasom več izglasoval za novo generalno direktorico zavoda. Ker se je nato izkazalo, da dva svetnika nista izpolnjevala pogojev za to funkcijo, ju je DZ razrešil, programski svet pa je 23. maja na izredni seji ponovno glasoval o petih kandidatih, a nobeden od njih ni dobil dovolj glasov.

Pirc Musarjeva je skušala imenovanje na mesto generalne direktorice doseči s pomočjo sodišča. Programski svet je 18. julija sklenil, da na podlagi začasne odredbe delovnega in socialnega sodišča zamrzne vse aktivnosti v zvezi z imenovanjem in nastopom funkcije generalnega direktorja zavoda, in sicer za čas veljavnosti odredbe oz. do pravnomočne odločitve sodišča. Pirc Musarjeva se je odločila obrniti na sodišče po tem, ko so jo aprila na programskem svetu izvolili za novo generalno direktorico, pozneje pa so postopek obnovili. Pirc Musarjeva je bila proti vnovičnemu glasovanju programskega sveta, zato se je obrnila na delovno in socialno sodišče, ki je 11. julija zavrnilo njeno pritožbo. Zdaj je njeno pritožbo zavrnilo še višje delovno sodišče.

Naj spomnimo: programski svet je 7. aprila izvolil Pirc Musarjevo, postopek pa so nato obnovili, ker je zaradi neizpolnjevanja pogojev za člana programskega sveta DZ razrešil dva svetnika. Postopek so ponovili 23. maja, a ni nobeden od predlaganih kandidatov dobil zadostne podpore, zato so za v. d. generalnega direktorja imenovali Marka Fillija.

 

Deli s prijatelji