VIRUS ZIKA

Nasvet: dva meseca spolne abstinence

Objavljeno 11. junij 2016 19.45 | Posodobljeno 11. junij 2016 19.45 | Piše: U. S.

Zdravil, ki bi preprečila ali ozdravila okužbo z virusom zika, ni.

Virus zika (flavivirus) med ljudmi prenašajo pretežno podnevi aktivni komarji iz rodu Aedes; prenašajo tudi druge nalezljive bolezni, kot sta denga in čikungunja.

Okužba pogosto poteka brez simptomov; z virusom se sicer okužimo, a se bolezenski znaki ne pojavijo. Pri človeku, ki je okužbo z virusom prebolel brezsimptomatsko, ostanejo prisotna specifična protitelesa v krvi, ki jih lahko potrdimo z mikrobiološkimi testi. Približno 20 odstotkov obolelih razvije simptome in znake. Potek bolezni je večinoma lahek, težave običajno minejo v par dnevih. O smrtih zaradi okužbe z virusom zika ni poročil. Bolezenski znaki se pojavijo 3 do 12 dni po vbodu okuženega komarja. Bolnik ima vročino in se slabo počuti, ima glavobol in bolečine v mišicah in sklepih, redkeje izpuščaje, boli ga za očmi, očesne veznice so pordele. Potek okužbe z virusom zika je neznačilen, podoben številnim nalezljivim boleznim, zato je za potrditev potrebno mikrobiološko testiranje seruma in/ali drugih kužnin.

Zdravil, ki bi preprečila ali ozdravila okužbo z virusom zika, ni. Bolnik naj počiva, dovolj pije, da prepreči morebitno izsušitev pri vročini, in jemlje zdravila za zniževanje povišane telesne temperature, lajšanje glavobola in mišičnih bolečin, zaradi povečane možnosti krvavitev se odsvetuje jemanje acetilsalicilne kisline ali nesteroidnih antirevmatikov.

Dolgi rokavi
 in kondomi

Cepiva, ki bi zavarovalo pred nevarnim virusom, ni, tveganje pa lahko vendarle zmanjšamo: uporabljamo repelente, nosimo oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, spimo pod zaščitnimi mrežami ter uporabljamo kondome. Tistim, ki bodo šli v Brazilijo, po vrnitvi v domovino svetujejo prakticiranje varnega seksa oziroma spolno abstinenco vsaj osem tednov. Več je namreč primerov spolnega prenosa zike: moški, ki je prebolel simptomatsko okužbo z virusom, je po vrnitvi domov okužil partnerico. Kako dolgo se virus izloča v semenski tekočini, ni znano, našli so ga tudi 62 dni po akutni okužbi. Podatkov, da je ženska okužila svojega partnerja, ni. Mimogrede, virus so našli tudi v slini, a menda ni dokazov, da bi se lahko tako prenašal.

Zlasti morajo biti previdne nosečnice, saj virus pri plodu povzroča mikrocefalijo (majhno glavo) in druga obolenja, kot je na primer guillain-barréjev sindrom (ki napade živčni sistem), zato se potovanje v države, kjer je prisoten virus, odsvetuje; če pa se tja vendarle odpravijo, naj obvestijo svojega ginekologa, ki bo opravil dodatne preglede, preiskave in pozorno spremljal nosečnost. Največja nevarnost za plod je v prvem trimesečju, kako je z okužbo v visoki nosečnosti, še ne vedo natančno, saj ni veliko poročil o prehodu virusa v posteljico v drugem in tretjem trimesečju. Tu velja omeniti raziskovalce Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Inštitut za patologijo) ter Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (Klinični oddelek za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana in Klinični inštitut za radiologijo UKC Ljubljana), ki so dokazali, da virus zika okužene matere lahko okuži možgane ploda ter povzroči trajno okvaro možganov in mikrocefalijo. Prispevek, ki ga je februarja objavila medicinska revija New England Journal of Medicine, je prelomen, saj so raziskovalci dotlej le sumili na povezavo, z raziskavo, ki so jo opravljali med božično-novoletnimi prazniki, pa so prisotnost virusa zika v možganih ploda potrdili. Prirojene okvare osrednjega živčevja, povezane z okužbo z virusom zika v nosečnosti, so posledica razmnoževanja virusa v možganih ploda.

In še to: vsak okuženi bolnik prejme navodilo, da se mora zaščititi pred piki komarjev – da se virus zika ne bi prenesel z bolnika na tigraste komarje!


OI bodo

Olimpijske igre v Riu od 5. do 26. avgusta letos bi utegnile v nevarnost spraviti skoraj 11.000 športnikov, ki se bodo udeležili tega največjega športnega dogodka, pa tudi več kot 500.000 turistov, ki bodo navijali za svoje junake, se boji več kot 150 znanstvenikov iz 29 držav. Že pred tedni so mednarodni olimpijski komite pozvali, naj v interesu javnega zdravja prestavi oziroma celo odpove OI. A organizatorji v to niso privolili, so pa se odločili tekmovalcem razdeliti kar 450.000 kondomov, največ v zgodovini iger! Tudi SZO je poziv znanstvenikov zavrnila, češ da igre ne bodo bistveno spremenile širjenja virusa, ki kroži v skoraj 60 državah po svetu in v 39 v Amerikah, zato ni razloga za odložitev iger. Generalna direktorica SZO Margaret Chan je še sporočila, da so že organizirali skupino znanstvenikov, ki bodo zbrali nove podatke o razširjenosti virusa zika in tveganjih, ki jih prinaša. Brazilski organizacijski olimpijski komite v Riu je sporočil, da med 17.000 športniki, prostovoljci in osebjem med testnimi dogodki pred OI niso odkrili niti enega samega primera bolezni!

 

Deli s prijatelji