PORAZNO ZASLIŠANJE

»Nastop je bil debakel, Juncker mora spremeniti strategijo«

Objavljeno 07. oktober 2014 20.53 | Posodobljeno 07. oktober 2014 23.41 | Piše: P. Pa., K. K.

Evropski mediji so se resno lotili slovenske kandidatke za evropsko komisarko in podpredsednico Evropske komisije.

BRUSELJ – Evropski mediji so se razpisali o včerajšnjem zaslišanju Alenke Bratušek za evropsko komisarko in podpredsednico Evropske komisije. EUobserver je zapisal, da je od prvega do zadnjega vprašanja ostala vljudna in se vsakemu zahvalila za postavljeno vprašanje, njeni odgovori pa da so bili čedalje predvidljivejši. Končna ugotovitev je, da je bil za njo izredno težak dan.

Bratuškova si je vsakič vzela nekaj minut za to, da se je naprej zahvalila za postavljeno vprašanje in dodala: »Kot sem že povedala v uvodni besedi ...« Očitali so ji tudi, da je velikokrat ponovila besedno zvezo »mogoče se bom zdaj malo ponavljala«. Večkrat je priznala, da ni seznanjena s tematiko, to pa gotovo ni bila voda na njen mlin.

Nekaj menjav pričakujemo tudi v primeru naše kandidatke iz Slovenije. Pričakovanja, kar se tiče Bratuškove, so slaba, vsaj glede resorja in podpredsedniškega mesta, je za Planet TV povedala Tanja Fajon.

»Danes je zaokrožilo že veliko govoric. Jaz mislim, da ni primeren trenutek za takšne špekulacije. Po resnici povedano v tem trenutku odločajo vodilni, vodje političnih skupin, skupaj z šefom nove evropske komisije. Upam, da bodo uspeli najti kompromis, ki pa bo tudi za Slovenijo ustrezen in dober,« je še povedala Fajonova.

Neuradno je v Bruslju slišati, da je Fajonova naslednja s slovenskega seznama, čeprav sama pravi, da nima nič več informacij od novinarjev. Resorji, ki se omenjajo v povezavi z njenim imenom, so kultura, izobraževanje ali migrantska politika.

Pohvalili uvodno besedo, ampak ...

Europeanvoice.com poroča, da bo zaradi njenega ponesrečenega nastopa moral Juncker razmisliti o zamenjavi resorjev. Zamenjava naj bi se obetala tudi zaradi zavrnitve Tiborja Navracsicsa. EurActiv.com meni, da je lahko zaradi njenega slabega nastopa Jean-Claude Juncker resno zaskrbljen.

V Greenpeaceu pa so bili navdušeni, da je Bratuškova v uvodnem nagovoru izpostavila, da morajo energijska unija, klimatska in energijska politika delovati z roko v roki. »Izpostavila je tudi pomembnost naložb v energetsko učinkovitost in vlogo obnovljivih virov energije in zmanjševanje evropske odvisnosti od uvoza energije. Kljub temu je generalno gledano manjkalo vsebine v njenih odgovorih. Prav ima, ko trdi, da je treba povezati klimatsko politiko in energijsko politiko v podpredsedniškem mestu, vendar si je težko predstavljati, kako bi na tako pomembnem mestu uspelo njej, sploh glede na njen nejasni in odkrito neuspešni nastop,« so še zapisali v Greenpeaceu.

Na spletni strani mednarodnega odbora za znanost roadtoparis.info so njeno predstavitev označili za debakel in dodali, da ima zdaj Juncker, ko je pod vprašajem tudi španski kandidat za podnebje Miguel Arias Cañete , resne težave in mora razmisliti celo o spremembi svoje energijske in podnebne strategije.

Ni bila konsistentna?

Da je odgovarjala preveč splošno in da so bili odgovori vsebinsko nekonsistentni, pravi predsednik Energetske zbornice Slovenije Niko Martinec, podobnega mnenja pa je tudi nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, ki je delovala na področju energetike.

V škodo so ji po mnenju Martinca tudi odgovori glede nacionalnih afer. »Njeni odgovori niso bili vpeti v celotni koncept, ki ga pričakujemo od Evropske komisije,« je na podlagi slišanega ugotovil Martinec, ki je na koncu povedal, da zbornice Bratuškova do zdaj ni zaprosila za sodelovanje.

Jordanova, ki jo del politike omenja kot dobro kandidatko za slovensko članico Evropske komisije, saj je v preteklosti delovala ravno v teh odborih, pa pravi, da je v odgovorih žal ostala pri splošnih trditvah, ki jih je že navedla v začetnem nagovoru. Ugotavlja, da je Bratuškova navajala le številke, ki so že sprejete ali so predlagane v dokumentih. »Ni pokazala svoje vizije, prednostnih usmeritev in volje, da si bo zanje prizadevala. Ni izžarevala osebnostne moči in odločnosti, ki jo visoka politična funkcija v evropski birokraciji zahteva,« je dodala Jordanova.

Jo bodo zavrnili ali premestili?

Prve ocene o nastopu Bratuškove je bilo pričakovati v ponedeljek zvečer, a so sestanek o odločitvah preložili na drevi. Ali bo takrat že znana njena usoda, ni jasno. Omenja se, da bi pristojna odbora o njej glasovala v sredo. Prvi odzivi na nastop Bratuškove so bili na splošno zelo kritični. Neuradno se omenja možnost njene premestitve na manj zahteven položaj v komisiji, izključena pa ni niti možnost zavrnitve.

 

Deli s prijatelji