JASNO IN GLASNO

Nasprotniki nepremičninskemu davku strnili vrste: zbirajo podpise

Objavljeno 30. oktober 2013 20.46 | Posodobljeno 30. oktober 2013 20.46 | Piše: STA, A. L.

»Zakon je še eden v nizu napačnih ukrepov v boju proti krizi in ogroža vse državljane,« je prepričan Meh.

LJUBLJANA – V ponedeljek se bo začelo zbiranje podpisov peticije proti zakonu o nepremičninskem davku, ki bo trajalo teden dni. Kot je danes napovedal prvopodpisani pod pobudo za peticijo, predsednik SLS Franc Bogovič, bodo prihodnji teden pripravili tudi javne tribune. Prva bo v ponedeljek v Mozirju. 

Pričakujejo podporo desettisočih

Kot je zapisano v peticiji, vzpostavlja zakon tiho nacionalizacijo slovenskega podeželja, uničuje konkurenčna slovenska gospodarstva, podjetja, obrti in kmetijstva, ogroža mirno starost starejših lastnikov nepremičnin z nizkimi prejemki, ki so v preteklosti že nekajkrat plačali davke, jemlje finančno avtonomijo občin in vzpostavlja grobo centralizacijo države. S peticijo, ki jo je danes podpisalo 13 pobudnikov, želijo dati vladi jasno vedeti, da se državljani ne strinjajo z njenim ukrepom. »Prepričan sem, da bo visoka številka, ki se bo merila v desettisočih, vlado prisilila, da bo znova razmislila,« je na današnji tiskovni konferenci po sestanku nasprotnikov zakona dejal prvak SLS.

Ob tem je Bogovič napovedal, da se bo prihodnji teden pripravila tudi ocena o ustavni presoji, razmislili pa bodo tudi o morebitnih protestih.

Prizadeti bodo najbolj ranljivi

»Mirno lahko rečemo, da smo tu zbrani tisti, ki predstavljamo tiste, ki živijo od dela svojih rok, in da se ne strinjamo s tem, kar počne vlada in kar je včeraj potrdil državni zbor glede nujnega postopka v zvezi z nepremičninskim davkom,« je dejal Bogovič. »V OZS ves čas opozarjamo, da bo nepremičninski davek prizadel najbolj ranljive skupine naših obrtnikov, predvsem samostojne podjetnike in mikro in mala podjetja, dejansko pa bo zakon prizadel vse državljane,« pa je poudaril predsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija (OZS) Branko Meh.

»Zakon je še eden v nizu napačnih ukrepov v boju proti krizi in ogroža vse državljane,« je prepričan Meh, zato ga želijo preprečiti.

Ne bodo zbrali 205 milijonov

Župan občine Litija Franc Rokavec je poudaril, da je med glavnimi pomisleki, ki jih imajo glede nepremičninskega davka, dejstvo, da imamo v Sloveniji zelo neurejen sistem vrednotenja, ki se vzpostavlja z zakonom, in pomanjkljivo bazo, na kateri bo slonelo pobiranje davka. »Končni učinek bo, da ne bo zbranih 205 milijonov evrov in da toliko ne bo prišlo ne v državno ne v občinske blagajne, kar postavlja občine v negotov položaj, ker bo najprej država pobrala tisto, kar je predvidela, to pa lahko ogroža možnost, da bomo občine zagotavljale lastne prihodke pri izvajanju evropskih projektov,« je dejal Rokavec in dodal, da občine drugih tako močnih virov nimajo.

Žveglič: Kmete bi obremenili za 30 milijonov več

Namestnik generalnega sekretarja OZS Pavel Sedovnik je poudaril, da vlada kljub številnim pozivom ni upoštevala predlogov OZS glede olajšanja poslovanja obrtnikov. »Ta nepremičninski zakon je samo kaplja čez rob,« je prepričan Sedovnik. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič je opozoril, da davek za kmete ne predstavlja le 16 milijonov evrov dodatnih obremenitev, temveč bo ta znesek višji tudi zaradi najemnin. »Dvig DDV, dvig prispevkov, nepremičninski davek, vključitev subvencij v dohodninsko osnovo, vse to skupaj pomeni za približno 30 milijonov evrov več obremenitev slovenskega kmetijstva v prihodnjem letu v primerjavi z letos,« je vzroke za nasprotovanje davku pojasnil Žveglič.

Podporo peticiji so za zdaj izrekli OZS, sindikat kmetov, Slovenska kmečka zveza, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, zadružna zveza, združenje občin in skupnosti občin, Civilna družba za pravično Slovenijo, Zveza sindikatov upokojencev Slovenije in stranki SLS ter LGS.

Peticija bo objavljena tudi na posebni spletni strani, kjer bo omogočeno tudi oddajanje elektronskega podpisa peticije, je še dodal Sedovnik. Prihodnji teden bodo pripravili tudi javne tribune, prva bo v ponedeljek v Mozirju, dan pozneje pa v Celju.

Deli s prijatelji