UMETNIK

Naslikal pokojno mater in je stala pred njim

Objavljeno 03. april 2012 12.24 | Posodobljeno 03. april 2012 12.24 | Piše: Janez Kuhar

Ivan Kropivnik zdaj razstavlja v Cerkljah na Gorenjskem.

Folklorna skupina v novih nošah pod gradom Strmol, Ivan je drugi z leve zadaj (foto: Janez Kuhar).

CERKLJE NA GORENJSKEM – V Petrovčevi hiši v Cerkljah so odprli prvo samostojno slikarsko razstavo Ivana Kropivnika z Zgornjega Brnika z naslovom Lepo je res na deželi, sicer člana Društva likovnikov Cerklje. Na ogled je postavil 22 slik, razen Konja v galopu na steklu so vse druge v olju ali akrilu, med njimi Prijateljstvo, Avtoportret, Vas pod hribom, Portret pokojne mame Angele. O slednji pravi: »Večkrat sem si želel, da bi se mama Angela, že 10 let pokojna, vsaj na kratko vrnila. Po končanju njenega portreta se mi je zazdelo, kot da je mama spet tu pred menoj.«

Nikjer ne umanjka

Že mlad je Ivan rad risal, čeprav mu obveznosti niso dovoljevale posvečanja temu talentu. Ko mu je umrl oče, je bilo najstarejšemu bratu (izmed sedmih otrok) osem let, Ivanu še manj. Zaposlil se je takoj po osemletki. Kmalu po odsluženi vojski se je poročil, s Pšate pod Krvavcem se je odselil na ne prav oddaljeni Zgornji Brnik. Leta 1968 se je vključil v PGD Zgornji Brnik, še vedno je član. Vrsto let je bil med drugim tudi načelnik narodne zaščite. Izvolili so ga za predsednika gradbenega odbora za telefonsko omrežje, v kar je vložil 1728 prostovoljnih delovnih ur. Zatem je predsedoval krajevni skupnosti. Leta 1970 se je vključil v Jamarsko društvo Kranj, katerega član je še zdaj.

Ko se je leta 2003 upokojil, se je vsestranski Ivan pridružil folklorni in dramski skupini, Društvu likovnikov Cerklje in seveda Društvu upokojencev Cerklje, štiri leta mu je tudi predsedoval. Ivan je tudi 54-krat daroval kri kot prostovoljni krvodajalec.

S skeči, ki jih piše Slavko Prezelj iz Preddvora, v dramski skupini skupaj s Francko Rozman, Ančko Rehberger in Majdo Krničar razveseljuje ljudi po Gorenjskem in drugod.

Pred dvema letoma je na predlog Milene Zaplotnik prvič organiziral jutranjo rekreacijo na prostem, ki poteka na Zgornjem Brniku ob vsakem vremenu vsak delavnik od 7.30 do 8 ure, vodi pa jo Marina Marko. K praznovanju prve obletnice so lani konec maja povabili tudi skupine iz Lahovč, Kamnika, Domžal in Ljubljane. Prišel je celo Nikolaj Grishin, dr. med., ustanovitelj ter idejni vodja društva Šola zdravja. Po telovadbi so Brničani pripravili še skeč Sosed soseda.

Pa nikar ne mislite, da je seznam, kje vse se Ivan udejstvuje, že izčrpan. Ni, saj je še uspešen sadjar, rad piše priložnostne voščilnice, izdeluje jaslice, rezbari, izdeluje kipce iz gline in poslikava panjske končnice.

Zvonovi zavezani, otroci ragljajo

S folkloristi, ki so pred dvema letoma dobili nove narodne noše, takšne, kakršne so nosili v Prešernovem času, je nastopal na mnogo domačih odrih pa tudi gostoval v Italiji, Avstriji in lani celo v Litvi na mednarodnem festivalu Baltika.

Že sedmo leto Društva upokojencev Cerklje, Komenda in Vodice pripravijo nastop Skupaj imamo se fletno, kjer se predstavijo s plesom, pesmijo, glasbo in prikazom običajev, seveda ne manjka niti skečev. Vselej so pritegnili številno občinstvo. Na štefanovo pa s še drugimi pripravijo v Cerkljah koledovanje na prostem.

Ivan izdeluje velikonočne butarice od otroških let naprej po starem načinu. V vsaki je bilo sedem stvari, in sicer leskove palice, beka za vezavo palic, bršljan, pušpan, resje, brinje in oljka, včasih pa so nanjo navezali tudi jabolka ali pomaranče. Pred štirimi leti je za cvetno nedeljo izdelal butaro, ki je bila dolga kar 15,20 metra, k blagoslovitvi v župnijsko cerkev v Cerkljah pa so jo nesli gasilci z Zgornjega Brnika. Letos je izdelal nekaj butaric in ragelj za sorodnike. Z ragljami otroci od velikega četrtka do velike sobote opoldne, ko so cerkveni zvonovi zavezani, ragljajo.

O sebi Ivan Kropivnik pravi: »Sem takšen človek, ki se rad druži z ljudmi in jih spravljam v dobro voljo, ker vem, da mi to pomaga do boljšega zdravja.«

Deli s prijatelji