OVADENA

Našli krivca za izgubljene referendumske podpise

Objavljeno 22. avgust 2013 12.58 | Posodobljeno 22. avgust 2013 12.58 | Piše: P. J.

Gregor Virant še vedno vztraja, da napaka zagotovo ni bila storjena v državnem zboru, ampak na MNZ, ki ga je takrat vodil Vinko Gorenak.

Predstavniki sindikata pred državnim zborom.

LJUBLJANA – Za izginotje referendumskih podpisov naj bi bila po neuradnih podatkih odgovorna vodja sektorja za registracijo prebivalstva in javne listine Alenka Colja. Milan Utroša, predstavnik oškodovanega sindikata, pa s prstom kaže na takratnega ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, poroča Delo.

Mogoča je takojšnja izredna odpoved

Ljubljanski kriminalisti, ki so pretekli teden zaključili preiskavo o izgubljenih podpisih za referendum o slabi banki, so ovadili eno osebo. Na ministrstvu za notranje zadeve so potrdili, da ovadena oseba prihaja z MNZ, neuradno naj bi bila to Alenka Colja, ki je oktobra lani od službe državnega zbora prevzela dokumentacijo s podpisi in določila 28 uslužbencev, ki so preverjali pravilnost in verodostojnost podpisov.

Ministrstvo in državni zbor sta že pred meseci opravila notranji nadzor, v katerem sta oba ugotovila, da napak nista storila. Uvedli niso nobenih disciplinskih postopkov, rok za začetek tega ukrepa pa je tudi že potekel. Na MNZ so pojasnili, da je sicer mogoča takojšnja izredna odpoved, če bi se izkazalo, da se je zgodilo kaznivo dejanje.

Gregor Virant, ki je bil v času izginotja podpisov predsednik državnega zbora, je dejal, da še vedno meni, da je bila izguba podpisov posledica površnih postopkov, ki so na enak način utečeno potekali dvajset let. »Na srečo je bil v tej konkretni zadevi problem odpravljen v državnem zboru, kjer smo hranili izvirnike podpisov.«

Sindikat: Krivda je Gorenakova

V sindikatu pa so prepričani, da kdor koli je to storil, tega ni naredil na lastno pest, ampak po navodilu nadrejenega. Milan Utroša je prepričan, da je policija našla žrtev zgolj zaradi pritiskov. »Zdaj bo navaden človek plačal za početje takratnega ministra za notranje zadeve.« Napoveduje tudi, da bodo, če bo treba, proti Gorenaku uvedli svoje pravne postopke.

Gorenak, ki je trenutno na dopustu na Češkem in je vseskozi zavračal krivdo, ovadbe ne komentira. Zavrnil je tudi objektivno odgovornost, ob tem pa dejal, da bi s funkcije odstopil, če bi se izkazalo, da je za izgubljene podpise nesporno odgovorno njegovo ministrstvo.

Deli s prijatelji