KLJUKASTI KRIŽI

»Naslednjič ostal bo le še kamen, vse ostalo pogoltnil bo plamen«

Objavljeno 05. februar 2016 12.31 | Posodobljeno 11. februar 2016 15.48 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Od novembra že tretji napad neonacistov na najstarejši narodni dom v Sloveniji.

NOVO MESTO – »Sporočilo ognjevito, tokrat bilo v milost je ovito. Naslednjič pa ostal bo le še kamen, vse ostalo pogoltnil bo plamen.« Takšno sporočilo so v noči na petek dobili v narodnem domu v Novem mestu, najstarejšem narodnem domu na Slovenskem, hkrati pa so se nestrpneži lotili stavbe. Z grafiti so porisali pročelje, na vrata narisali križ, napisali »Antifa, ha, ha«, pa izdajalci...

To je že tretji napad na več kot 130 let star narodni dom, ki stoji v Sokolski ulici, v njem pa ustvarjajo alternativni umetniki, ki so že večkrat, tudi ob začetku begunske krize, tu zelo uspešno zbirali humanitarno pomoč za begunce.

Prvič so se nestrpneži doma lotili novembra lani, ko so na vrata, ki veljajo za ena najlepših v dolenjski prestolnici, narisali svastiko. Na božično noč, ura je bila točno polnoči, sta dva zamaskiranca s kljukastimi križi na oblačilih v vrata odvrgla molotovko. Izbruhnil je požar in še sreča, da so ga takoj opazili sosedje in so gasilci preprečili širitev ognjenih zubljev. No, tokrat jo je znova skupilo pročelje stavbe. Dejanje obravnavajo policisti, hkrati pa je Alenka Drenik, tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto, dejala, da preiskava požiga, ki se je zgodil na božično noč, še poteka, storilci pa še niso znani.

»Eden od vzrokov za trojni napad na narodni dom je ravno molk uradnih institucij in molk vladajočih političnih strank in institucij. Tako novomeška občina kot tudi slovenska vlada se na božični poskus požiga narodnega doma nista odzvali. Prav tako se uradna politika zelo medlo ali pa sploh ne odziva na razplamteli sovražni govor po družabnih omrežjih, v katerem se že kar odkrito poziva k pobojem beguncev, Romov in vseh drugače mislečih. Tretji napad je možen tudi zaradi tega, ker tožilstvo tovrstnega sovražnega govora ne obravnava ustrezno,« je ob tokratnem dogodku dejal Uroš Lubej, sopredsednik stranke Solidarnost, ki poudarja, da je nov napad neonacistov tako zgolj drugi obraz uradne politike molka in gledanja proč.

»Vnovič pozivam lokalno in državno oblast, da se jasno opredeli do obujanja fašizma v Sloveniji in Evropi. Prav tako naj se opredeli do sovražnega govora, ki se je razplamtel po družabnih obrežjih in spletnih forumih. Policijo pozivamo, da trojni napad na narodni dom obravnava s skrajno resnostjo in odkrije storilce, tožilstvo pa pozivamo, da začne preganjati sovražni govor do manjšin in drugače mislečih. Drugače bodo žrtev skrajnežev kmalu postali tudi ljudje, ne samo zidovi,« opozarja Lubej.

Fotografije nočnega dela neznancev so novomeški umetniki objavili tudi na strani Sokolc na facebooku in takole zapisali: »Zopet napad društva ljubiteljev veternic! Drug mesec bomo mel brezplačno delavnico grafitiranja, ker če nam že serjete po fasadi, da bo saj kej za vidt!«

Deli s prijatelji