PREOBRAT

Naslednji teden sneg do nižin?

Objavljeno 29. januar 2016 12.46 | Posodobljeno 29. januar 2016 12.46 | Piše: T. L.

Slovenijo lahko v naslednjih dneh pobeli sneg.

LJUBLJANA – Ste že obupali nad zimo in snegom? Počakajte še, saj veste, upanje umre zadnje. Kot kaže vremenska napoved, je namreč kar nekaj možnosti, da tudi v nižinah vsaj še enkrat letos dočakamo vremenski preobrat in novo pošiljko snega.

Ali bomo sneg v Sloveniji res dočakali, je zaradi časovne oddaljenosti še težko napovedati. Brane Gregorčič, dežurni vremenoslovec Agencije za okolje (Arso), je potrdil, da se bo po 3. februarju »nekaj dogajalo«. Prva možnost, da bi vsaj v gorah zapadel sneg, je v noči s srede na četrtek. »Če bo nastal ciklon nad severnim Sredozemljem, se lahko meja sneženja v četrtek spusti do nižin.« Potrdil je, da krožijo določene neuradne napovedi, ki take scenarije podpirajo, in take, ki jih ne. »Vsekakor pa pred sredo ne bo nič, potem pa se bo dogajalo, da bodo izrazitejše vremenske fronte prihajale do območja Alp in se lahko res uresniči kakšen zimski scenarij.« 

Vendar pa je treba upoštevati, da je vse, kar je več kot teden dni oddaljeno, pod vprašanjem. Prelomnica bi lahko bila prva izrazita fronta med sredo in četrtkom, potem pa je odvisno, kako se bodo višinski tokovi obnašali, je še pojasnil Gregorčič.

Toplo vreme s padavinami, največ sonca danes

In kakšno vreme nas čaka do srede? Južno, s temperaturami okoli 10 stopinj Celzija, onesnaženja ne bo več toliko, ker bo pihal veter. Sicer pa bo v severni Sloveniji še kar mrzlo, sobotno jutro bo kar hladno, nedeljsko pa ne. Vetrovno bo in temperature se tudi ponoči ne bodo spustile pod nič stopinj Celzija.

Sonca pa v teh dneh ne bo veliko, največ ga bomo imeli danes popoldne, ob morju ga ne bo. Jutri ga bo nekaj ob meji z Avstrijo in na vzhodu Slovenije, v nedeljo pa bo prevladovalo oblačno vreme. Jutri in v nedeljo bo padla kakšna dežna kaplja: jutri bolj v zahodni Sloveniji, v nedeljo pa lahko še kje drugje. 

Deli s prijatelji