SINDIKATI

»Naslednji Mercator je Telekom Slovenije«

Objavljeno 30. junij 2014 19.55 | Posodobljeno 30. junij 2014 19.56 | Piše: STA, Mo. S.

V ZSSS so pojasnili, da se Janku Medji ne bodo opravičili, saj niti ne vedo, za kaj bi se mu morali.

Kaj bo prineslo sodelovanje Mercatorju?

LJUBLJANA – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se zaradi nedavnih izjav o laganju ne namerava opravičiti predsedniku uprave NLB Janku Medji. Izvršni sekretar ZSSS Goran Lukič je danes ocenil, da sta bila premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek in Medja neusklajena v svojih izjavah o zavezah za ohranjanje delovnih mest v Mercatorju.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je na današnji novinarski konferenci dejal, da imajo v sindikatu pri prevzemih in privatizacijah večinoma preveč slabih izkušenj, ki se začnejo z velikimi obljubami, končajo pa z odpuščanjem. »Naslednji Mercator pa je Telekom Slovenije,« je dejal. Pred nadaljevanjem privatizacije je opozoril, da »imamo v Sloveniji še več Mercatorjev, dobro stoječih podjetij, ki so zanimiva za nakup za take in drugačne tuje investitorje«. Iz te prodaje Mercatorja moramo po njegovem mnenju vsekakor povleči kar nekaj naukov, in sicer, da moramo biti izjemno previdni, razumni in delati v interesu ljudi in ne samo za borzne indekse.

V zadnjih dneh se je sicer v javnosti pojavljalo veliko informacij, ali je v prodajni pogodbi zaveza o ohranitvi delovnih mest, zaradi česar je med NLB in ZSSS prišlo do nesoglasij o zavajanju.

Ne vedo, za kaj naj se opravičijo

Lukič je danes dejal, da jim v zvezi ni jasno, za kaj naj se opravičijo predsedniku uprave NLB. »Ali naj se opravičimo, ker je Medja javno potrdil, da ni sprejel nikakršnih zavez za zaščito delovnih mest v Mercatorju? Za nas to ni uspeh,« je dejal. »Ali naj se opravičimo, ker sta bila očitno Medja in Bratuškova, če se izrazimo malo cinično, neusklajena v svojih izjavah?« se je nadalje vpraševal. Po njegovem mnenju se sicer ta vprašanja razčiščujejo prepozno, saj je Mercator že prodan.

Očitki in pojasnila

Spomnil je, da je predsednica vlade prejšnji teden po sestanku s predsednikom uprave NLB Medjo, prvim nadzornikom banke Gorazdom Podbevškom in prvim možem Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matejem Pircem dejala, da v pogodbi o prodaji 53-odstotnega deleža v Mercatorju zaveza, da se število zaposlenih ne bo dodatno znižalo. Ko so se v javnosti pojavile nasprotujoče si informacije, pa je Semolič pozval Medjo, naj odstopi z mesta predsednika uprave, saj da je lagal glede zavez o ohranitvi delovnih mest v pogodbi o prodaji. NLB pa je v odzivu na očitke poudaril, da Medja ni nikdar nikomur, niti ustno niti pisno, dal nikakršnih zagotovil, povezanih z ohranitvijo delovnih mest v Mercatorju po prodaji Agrokorju. NLB je zaradi teh navedb zahteval Semoličevo opravičilo. Bratuškova je v nedeljo nato pojasnila, da je zavezo dobila v poročilu SDH. Glede na trditve predsednika uprave NLB pa je poudarila, da je zapisano v poročilu SDH pravzaprav poročilo Medje. »To niso moje besede, to je papir, ki sem ga kot predsednica vlade dobila od Slovenskega državnega holdinga, podatki pa so tudi od NLB,« je dejala.

Deli s prijatelji