FIREFIGHTER COMBAT CHALLANGE

Naši gasilci dokazali, da jim v Evropi nihče ni kos

Objavljeno 29. avgust 2014 23.45 | Posodobljeno 29. avgust 2014 23.45 | Piše: Špela Ankele

Na tekmi Firefighter Combat Challange (FCC) Slovenci osvojili prva štiri mesta.

Ob koncu tekmovanja čaka gasilca še 80-kilogramska lutka, ki jo je treba povleči v cilj. Foto: Špela Ankele

BLED – Dež se ta konec tedna ni ognil niti Bledu, kjer je bil ob veslaškem centru zbran cvet evropskega gasilstva. Tja jih je privabilo zadnje v nizu evropskih tekmovanj Firefighter Combat Challange (FCC), ki zaradi težavnosti velja za najprestižnejšo gasilsko tekmo na svetu. Ker so na letošnjih tekmovanjih, ki so se vrstila po stari celini, naši gasilski pobje in dekliči osvajali najboljše rezultate, je domača publika tudi na Bledu pričakovala sijajne rezultate. Toda urni gasilci so presenetili celo najbolj optimistične navijače. Najhitrejši med 165 gasilci je bil tudi tokrat Domen Pavlič (PGD Begunje), ki je nedavno dosegel evropski rekord. Tesno za njim so se v vrh zavihteli še Matic Zupan (PGD Moste pri Komendi), Anže Habjan (PGD Podnart) in Gregor Stanonik (PGD Gorenja vas).

Ni odveč zapisati, da so tekmovanja FCC rezervirana zgolj za najbolj pripravljene borce in borke z ognjem, saj je treba v popolni gasilski opremi, ki tehta okoli 20 kilogramov, opraviti z zelo zahtevno progo.

Tekmovalci si najprej oprtajo 19-kilogramsko cev in se z njo povzpnejo po približno petdesetih stopnicah do vrha stolpa. Tam jih čaka vrv, na katero je privezana 20-kilogramska utež. Ko jo potegnejo ducat metrov visoko, se z vrha stolpa lahko vrnejo na trdna tla, kjer jih čaka veliko plastično kladivo, s katerim je treba pomakniti kovinsko utež. Ko je ta na pravem mestu, se tekmovalci lotijo še slaloma med ovirami in ciljanja v tarčo, nato pa jih kot češnjica na tortici čaka še 80-kilogramska lutka, ki jo je treba odvleči do cilja.

Vse našteto mnogo tekmovalcev pusti za seboj v manj kot dveh minutah. A ti dve minuti sta marsikaterega tekmovalca tako zelo izčrpali, da je ob prihodu v cilj obsedel. Noge jih niso več ubogale, saj so dali iz sebe še zadnji atom moči. Pri najbolj izčrpanih je morala nekajkrat posredovati celo medicinska ekipa. »Hudih poškodb ni bilo, so bili pa nekateri zelo izčrpani, obšla jih je slabost oziroma so imeli dihalno stisko. Toda k sreči imamo iz leta v leto manj dela, ker so tekmovalci vse bolj pripravljeni,« je opisala Nina Legat, bolničarka Paramedica. Ne samo zahtevna proga, ki je utrudila tudi najbolj pripravljene, tudi dež je bil tisti, ki je tekmovalcem povzročal sive lase. »Katastrofa. Na stolpu izjemno drsi,« je povzel Amer Čosić (Gasilska enota Nova Gorica).

»Pet sekund sem zaostal za osebnim rekordom. Na stolpu drsi in do vrha si ne moreš pomagati z opiranjem na ograjo,« je povedal Gregor Stanonik.

Z njima se je strinjal najhitrejši med enakimi Domen Pavlič: »Proga je bila danes veliko težja, kot bi bila ob suhem vremenu. A naš cilj je izpolnjen, saj smo se uvrstili na najvišja mesta.« Naše najhitrejše gasilce zdaj čaka še svetovno prvenstvo, ki bo novembra v Arizoni. »V Evropi mi je že dvakrat uspelo priti pod minuto in pol. Upam, da to ponovim tudi v Ameriki,« je skrito željo na glas povedal Domen Pavlič, ki ga zdaj čakata še dva meseca priprav. Tisti, ki so na deževnem Bledu glasno navijali zanj, so že danes trdno prepričani, da se bo prostovoljni gasilec Domen, doma v majhnem gorenjskem kraju Smokuč, kaj kmalu zavihtel v svetovni vrh, ki ga krojijo ameriški in kanadski poklicni gasilci.

Deli s prijatelji