CEREBRALNA PARALIZA

Naš triletni Jakec je prvič v življenju sedel!

Objavljeno 14. junij 2014 19.20 | Posodobljeno 14. junij 2014 19.21 | Piše: Boštjan Fon

Jaka Krebs, ki ste mu med drugim pomagali tudi bralke in bralci Novic, se je vrnil s prvega sklopa terapij.

LJUBLJANA – Presenetilo nas je prijazno pisemce, ki je prispelo iz slovaškega mesta Pieštany: »Po dvotedenskem sklopu intenzivnih terapij v slovaškem centru Adeli sem zelo napredoval. Izboljšal sem oporo na obe roki in držo glave. Več uporabljam levo roko in lepše se plazim. Ko vstajam iz ležečega položaja v sedenje, uporabim desno roko, se odrinem s komolcem in dlanjo in nato ob opori cele roke samostojno sedim okrog petnajst sekund. Ja, prvič v življenju lahko samostojno sedim!« Se spomnite našega Jakca, malega Jakca Krebsa?

Tistega drobcenega fantiča iz Brilejeve ulice v Ljubljani, ki ga od rojstva pesti cerebralna paraliza in ste mu spoštovane bralke in bralci odprtega srca namenili pomoč prek našega Krambergerjevega sklada. Hkrati so za triletnega junaka, rojstni dan je imel pred mesecem dni, zbirali dobrodelna sredstva legende ledenih ploskev skorajda sovražnih moštev močvirniške Olimpije in plavžarskih Jesenic na dveh dobrodelnih hokejskih tekmah, igral se je badmintonski mednarodni turnir za Jakca, zgodil se je tudi koncert skupine Help Tribute band, sestavljen iz dveh Američanov in dveh Slovencev. Zaposleni v Zavarovalnici Triglav, kjer dela mami Petra Golob, so zbrali sredstva s tem, da so se sami odločili za donacijo dela osebnega dohodka za pomoč Jaku.

»Nisem se nadejala takega odziva mojih sodelavcev in ob tem sem začutila, da imam veliko prijateljev, ki jih do zdaj sploh nisem poznala,« pravi Petra in dodaja: »Seznam preostalih dobrodelnih donacij drugih posameznikov, ki so nakazali pomoč na poseben račun za Jaka po svojih najboljših zmožnostih, je otipljivo dolg in z možem v imenu najinega sina pošiljava veliko in iskreno besedo hvala vsem, ki nam pomagate.«

»Zdi se nam prav in primerno, da vsem, ki so nam pomagali in imajo voljo pokazati prijazno naklonjenost do našega Jakca še v prihodnosti, prek strani našega najbolj branega dnevnika sporočimo vesele novice. Nekaj dni po Jakovem rojstnem dnevu smo se odpravili na Slovaško, v Pieštany, kjer je rehabilitacijski center Adeli s posebnim oddelkom za otroke, ki potrebujejo strokovno pomoč pri razvoju ali po poškodbah,« je povedal očka Matjaž Krebs. Center so priporočili prijatelji iz Nemčije in Krebsovi so bili sploh prvi Slovenci v centru, ki ga vodi dr. Jan Hrdy, ki je skupaj s strokovnjaki centra na podlagi Jakovih navad, sposobnosti in zmožnosti izdelal terapevtski program in urnik terapij.


Toplina študentke Mateje

»Postal je precej bolj komunikativen po terapijah,« pravi Mateja Čož, študentka delovne terapije iz Šmartnega pri Litiji, ki je v času študija v Ljubljani postala soseda Krebsovih. Po snidenju z njimi je postala četrti družinski član, saj kot le zna in zmore, pomaga s posebno, le redkim dano toplino: »Jaka sem s seboj vzela tudi na našo domačo kmetijo in kot vsak otrok je moral najprej voziti traktor. Za volanom sta sedela z mojo mami Martino, oče Ivan pa je za skoraj ducat otrok sorodnikov poskrbel za zabavo s traktorjem že prej.« 

Jutra na Slovaškem so se začela z ogrevanjem s toplim zdravilnim blatom, raztezanjem, fizičnim ogrevanjem in razgibalnimi vajami. Sledila je dokaj naporna terapevtska obravnava po sistemu klinike Adeli in po njej masaža celega telesa. Ta ni bila namenjena zgolj sprostitvi, ampak je pomenila tudi eno uro dražljajev in stimulacije možganov za sprejemanje novih informacij. Po masaži je imel Jaka toplotno terapijo sklepov z laserjem in nato še kisikovo terapijo, ki regenerira telo in prebudi speče možganske celice. Dopoldanski sklop se je končal z vodno terapijo, ki omehča telo in zmanjša otrdelost sklepov. Po kosilu in počitku je bila na vrsti še manualna terapija. Program na kliniki so vsak dan posebej prilagajali Jakovim zmožnostim in napredku. Ob vsaki terapiji so se mu posvečali kar dva do štirje terapevti, ob koncu je sledil podroben zdravniški pregled in izvidi so potrdili velik napredek.

Med brskanjem po dokumentaciji uzremo račun za plačilo stroškov, ki znaša prek 4300 evrov. Naša zdravstvena blagajna ne povrne niti evra! In zraven je pripet predračun za terapije v prihodnosti, za nekaj stotakov je nižji, ker se Krebsovi odločajo za skromnejše razmere bivanja na Slovaškem. Ko povprašamo o tem, ni odgovora. Tišina je dovolj zgovorna.

Jakec je bil po dveh tednih terapij dodobra utrujen, toda Matjaž in Petra sta bila izjemno zadovoljna, prav tako medicinsko osebje, sestavljeno iz Slovakov, Ukrajincev in Rusov. Si predstavljate čas, ki ga svetovni atletski zvezdnik Usain Bolt potrebuje za tek na dvesto metrov? Toliko časa je Jakec v Pieštanyu prvič v življenju samostojno sedel na tleh. Malce je zastala beseda očku, nekdanjemu hokejistu in trenerju: »Celo danes je težko najti besede, ki bi opisale občutke Petrine in moje sreče, ter misli, ki so nama rojile po glavi, ko sva ga videla sedeti. Ponosen sem bil nanj, vesel sem še zdaj. Preprosto ...« Ne, potem nismo več spraševali.

Očka Krebs se še danes ob pogledu na Jaka počuti, kot da bi dosegel zmago svojega življenja. Toda ali je zadnja? Kajti Krebsovi se bodo na Slovaško spet odpravili. Najprej gredo za nekaj časa do morske obale, nato se jim pot obrne v Pieštany. Takrat, tistega dne, ko bo večina smrkolinov šla v vrtec ali šolo, se bo za našega junaka Jakca začel nov sklop terapij. Strokovnjaki iz centra Adeli niso dajali nobenih napovedi za prihodnost Jaka Krebsa, a kot nam je uspelo izvedeti prek naših virov, so v tem centru realni in že po prvih pregledih tem, ki jim ni upanja, odkrito povedo, da jim ne morejo pomagati.

Krebsove pa so ponovno povabili na septembrsko snidenje ob novih, za našega in vašega Jakca, primernih terapijah! Na obeh nogicah se mu je izboljšalo stanje sklepov in kit, okrepilo se mu je celotno mišičje. Še nekaj mesecev trdega dela in dovolj bo močan za naslednji podvig – fizioterapijo Pajek, ki otrokom pomaga shoditi. Nadejamo se, da nas bo ob Jakovem prvem koraku še več takih, ki znamo pomagati s koščkom dobrote, ki ga zmoremo podeliti. 

Deli s prijatelji