STROKOVNJAK O ŠPEKULACIJAH

Nas res čaka arktična zima? Imamo odgovor Branka Gregorčiča

Objavljeno 05. november 2014 16.13 | Posodobljeno 05. november 2014 16.14 | Piše: Mo. S.

»Govoriti o tem, v katerem delu zime bo najbolj mrzlo in koliko snega bo kje zapadlo, je čista špekulacija,« pravi vremenoslovec Branko Gregorčič.

LJUBLJANA – Informacije britanskih vremenoslovcev, da nas čaka izredno mrzla zima z ogromnimi količinami snega, ki naj bi Evropo za več mesecev okovala v ledeno-snežni oklep,image so naletele na neverjeten odziv naših bralcev.

Pri vremenoslovcu Branku Gregorčiču smo zato preverili, ali ni taka napoved morda malce pretirana, in bili deležni – pričakovanega odziva. Kot pravi, se na žalost večkrat pojavijo t. i. strokovnjaki, ki postrežejo s senzacionalno napovedjo o mrzli zimi.

Verjetnost za (pre)toplo zimo je do 80-odstotna

»Naj vam ponovno zatrdimo, da spremljamo sezonske vremenske napovedi velikih svetovnih centrov (ECMWF, NCEP, Meteo France), čeprav je njihova zanesljivost v zmernih geografskih širinah zelo majhna. Konkretno za prihajajočo zimo je verjetnost za nadpovprečno toplo zimo ocenjena med 70 in 80 odstotki, torej ostane verjetnost za prehladno zimo nekje med 20 in 30 odstotki,« nam je pojasnil.

Nezanesljive napovedi

Če pogledamo nazaj, je bila zadnja zima na območju Evrope topla, so imeli pa v Severni Ameriki zelo mrzlo zimo. Napovedi za več mesecev naprej so seveda precej nezanesljive. »Vreme lahko dokaj zanesljivo napovemo za okoli 10 dni vnaprej, nato pa zanesljivost napovedi hitro upada. Govoriti o tem, v katerem delu zime bo najbolj mrzlo in koliko snega bo kje zapadlo, je čista špekulacija,« pravi vremenoslovec Branko Gregorčič.

Torej nam za sprotno spremljanje vremena in dokaj zanesljive napovedi ostane spletna stran Agencije RS za okolje (Arso). »Trenutno je pred nami toplo in zelo deževno obdobje,« je zaključil Gregorčič.

Preberite še: Oranžno opozorilo, spet se bo odprlo nebo

Deli s prijatelji