IZSELJENCI

Naš pater se k maši pelje tudi z letalom

Objavljeno 09. januar 2012 21.20 | Posodobljeno 09. januar 2012 21.05 | Piše: Janez Mužič

Avstralija je našemu župniku Božiču podelila visoko državno odlikovanje.

Ob zvoniku slovenske cerkve sv. Cirila in Metoda (foto: Janez Mužič).

MELBOURNE – Avstralski Melbourne, ki je z okoli štiri milijone prebivalcev za Sydneyjem največje avstralsko mesto, je dom številnih slovenskih izseljencev. Več tisoč jih je in kar dobrih 500 se jih pogosto srečuje v Slovenskem katoliškem misijonu sv. Cirila in Metoda v Kewu. Že 11. leto ga vodi slovenski izseljenski duhovnik, frančiškan pater mag. Ciril Alojz Božič, ki je pred tem med letoma 1982 do 1992 deloval v Sydneyju. Poznajo ga skoraj vsi avstralski Slovenci, med katerimi je zelo priljubljen, cenjen pa je tudi doma in pri njem se radi oglašajo državni obiski iz Slovenije, ki jih zanese v Avstralijo.

Policijski kaplan

»Bog živi!« je v slovenskem jeziku njegov pozdrav, ko ga človek pokliče po telefonu in nato že po nekaj stavkih s prošnjo za srečanje spozna, da je nadvse dobrohoten človek, poln veselja do življenja in do srečanj z ljudmi, da s srcem podpira vse, kar je v korist in ponos Slovencem, ter da bo srečanje z njim eno tistih, ki ga človek ne pozabi.

Njegovo delovanje med rojaki v Avstraliji močno presega zgolj cerkvene naloge, kar cenijo tudi avstralske oblasti, ki so mu lani za 20-letno delo v Avstraliji podelile državno odlikovanje medal of the order of Australia. Na državni praznik ga podelijo zaslužnim osebnostim, ki so pomagale pri razvoju in napredku Avstralije. Je tudi policijski kaplan za Victoria Police.

Njegov misijon sv. Cirila in Metoda v Melbournu je eno od treh verskih in kulturnih središč Slovencev v Avstraliji, saj v Sydneyju deluje še misijon sv. Rafaela in v Adelajdi misijon sv. Družine.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Zadnji božič je bil za ta misijon še posebno slovesen, saj so zaznamovali 60-letnico prvega slovenskega božiča v Avstraliji in 60 let revije Misli, tako da jih je obiskal tudi provincialni minister slovenskih frančiškanov pater Stane Zore iz Ljubljane

Deli s prijatelji