POZITIVNA SLOVENIJA

Nas čaka univerzalni temeljni dohodek?

Objavljeno 30. december 2013 22.32 | Posodobljeno 30. december 2013 22.32 | Piše: STA, Mo. S.

Največja parlamentarna stranka oblikuje prenovljeno koalicijsko pogodbo.

Predsedniki koalicijskih strank.

LJUBLJANA – Pozitivna Slovenija (PS) je oblikovala iztočnice prenovljene koalicijske pogodbe, ki jo bo v začetku januarja poslala organom stranke in koalicijskim partnerjem, je povedal vodja poslancev PS Jani Möderndorfer. Ocenil je, da je zdajšnja koalicija naredila bistveno več, kot si je sprva zadala, pa tudi več od pričakovanj. S prenovljenim koalicijskim sporazumom želi koalicija nadaljevati mandat in začrtati razvoj Slovenije tudi po končanem mandatu.

Pomembna točka: energetika

Möderndorfer ocenjuje, da bodo koalicijski partnerji nov sporazum o sodelovanju lahko dokončno uskladili do konca januarja oziroma začetka februarja. Izpostavil je področje energetike, saj jih v največji vladni stranki zanima, ali je projekt Teš 6 upravičen ali ne, in tudi, ali bo pozitivno deloval. V januarju morajo koalicijski partnerji to vprašanje razčistiti in doreči v koalicijskem sporazumu, saj ne želijo, da bi se na področju energetike in pri tem projektu zgodilo podobno kot pri večletnem ugotavljanju bančne luknje.

Uvedba univerzalnega temeljnega dohodka?

V koalicijski pogodbi morajo po mnenju PS spodbuditi tudi razvoj novih ekonomskih modelov, pri čemer ta stranka poudarja podjetniško zadružništvo, t. i. start up model in socialno podjetništvo. Möderndorfer se je dotaknil slabe banke, na katero bo s slabimi terjatvami prenesenih tudi veliko število neizkoriščenih stanovanjskih enot. To je po mnenju PS priložnost za spremembo stanovanjskega trga, tudi za uvedbo stanovanjskih zadrug in za neprofitna stanovanja stanovanjskih skladov. Ne nazadnje pa želi PS v koalicijski pogodbi odgovoriti tudi na vprašanje uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka.

Vprašanja, kot so posegi v pokojnine in novi davki, pa so po besedah Möderndorferja že ad acta, saj da je predsednica vlade Alenka Bratušek zagotovila, da teh ukrepov ne bo.

Deli s prijatelji