NEMIRNO

Nas bo zaradi Rusov in Ukrajincev zeblo?

Objavljeno 29. november 2015 22.10 | Posodobljeno 29. november 2015 23.04 | Piše: D. P.

Uvoz zemeljskega plina iz Rusije sicer predstavlja približno polovico celotne količine zemeljskega plina v Geoplinovem nabavnem portfelju.

Foto: Reuters

LJUBLJANA – Med Rusijo in Ukrajino zopet vre, zataknilo pa se je pri dobavi plina. Gazprom ga ne dostavlja Ukrajini, to pa bi lahko povzročilo težave preostanku Evrope. Torej tudi Sloveniji?

Tranzit poteka

»V tem trenutku zaradi razmer v Ukrajini redukcij zemeljskega plina iz Rusije ni, prav tako niso napovedane. Trenutno gre zgolj za zaustavitev ruskih dobav Ukrajini in ne za zaustavitev tranzita ruskega plina za Evropo preko Ukrajine,« so uvodoma pri Geoplinu pojasnili rusko-ukrajinski spor.

Druge alternative

»Treba je poudariti tudi, da ukrajinska tranzitna pot za ruski plin ni več edina alternativa, odkar je začel obratovati plinovod Severni tok, ki lahko znatno nadomesti dobave v Evropo, v primeru morebitnih zapletov glede tranzita preko Ukrajine,« pravijo v Geoplinu, zatrjujoč, da so pripravljeni na vse možne scenarije.

Pri Petrolu so ob tem dodali, da ves zemeljski plin dobijo od Geoplina, zato zgoraj opisana situacija velja za vse njihove stranke.

Povsem neodvisni

Družba Geoplin ima razpršen nabavni portfelj, ki vključuje tako dolgoročne nabavne vire iz Rusije in EU kot tudi nabave na plinskih vozliščih. Pri tem sodelujejo z največjimi in najbolj uveljavljenimi dobavitelji zemeljskega plina. Uvoz zemeljskega plina iz Rusije sicer predstavlja približno polovico celotne količine zemeljskega plina v Geoplinovem nabavnem portfelju, vendar pa je Geoplin v zadnjih letih svoje nabavne vire razpršil v tolikšni meri, da lahko zagotovi visoko stopnjo neodvisnosti in zanesljivosti dobave tudi ob morebitnih redukcijah.

»Pri dobavi zemeljskega plina našim odjemalcem doslej nismo imeli nobenih težav, prav tako jih ne pričakujemo v prihodnje. Skladišča zemeljskega plina so zaradi tople jeseni namreč polna,« pa so na vprašanje o morebitnih težavah odgovorili pri Gen-I.

 

Deli s prijatelji