MLADI POSLOVNEŽ

Naročajo jih predvsem ženske

Objavljeno 03. junij 2014 22.15 | Posodobljeno 03. junij 2014 22.15 | Piše: Polona Pirc

Čokolade, bombonjere in druge izdelke iz kakovostne čokolade, ki bodo s posvetilom ali brez namenjeni točno določeni osebi, je mogoče naročiti tudi po spletu.

LJUBLJANA – Andraž Gavez je eden redkih slovenskih mladeničev, ki so na poslovno pot stopili v rosnih letih. Podjetniška žilica mu ni dala miru že pri osemnajstih, zadnji dve leti pa ima, skupaj s svojo ekipo, uspešno trgovino čokolade in čokoladnih izdelkov mojačokolada.si.

Po neuspehu ni obupal

Na letošnjem največjem slovenskem festivalu čokolade aprila v Radovljici so njihove izdelke skorajda razgrabili. Mnogi ljubitelji te za večino nepogrešljive sladice jih že poznajo, drugi so jih spoznali prav tam, prodali so več kot 30 kilogramov čokolade oziroma prav vse, kar so prinesli. Andraž je podjetnik postal že v prvem letniku študija ekonomije, kriva pa je bila mešanica podjetniškega duha ter želje po pridobivanju izkušenj in finančni neodvisnosti. Prvotni posel, spletno oglaševanje, zaradi krize in posledično večjega neplačevanja naročnikov sicer ni preživel, a je mladi podjetnik sledil svojemu načelu: Nikoli ne obupaj! In ni.


Delavnice za izdelavo čokolade

Čokolado, narejeno po meri, jim izdelujejo v Rustiki. Tam so bili tudi edini, ki so pred dvema letoma, ko jim je s svojo ekipo prišel predstavit idejo, verjeli vanje. Danes se pri mojačokolada.si posvečajo še izobraževanju, imajo delavnice za izdelavo čokolad v Rajski ptici, sodelujejo pa tudi s priznanim slaščičarskim mojstrom Gorazdom Potočnikom.

Pred dvema letoma je po nemškem vzoru začel prodajati personalizirane čokolade po naročilu. Že na začetku so jim dodali tudi splošno povezovanje kakovostnih čokoladnic in njihovih najboljših oziroma najzanimivejših izdelkov. Če želite podariti čokolado, ki bo narejena in sestavljena prav zanj in bo imela še primerno posvetilo, jo lahko naročite pri Andražu oziroma na njegovi spletni strani, po novem pa tudi v njihovi prodajalni v kleti koseške tržnice. Več čokolad naročajo ženske in tudi obdarjenih je na ta način več predstavnic ženskega spola. No, tudi Andraževi prijatelji zadnji dve leti za darila dobivajo takšne čokolade, le tega ne vedo, kakšno kombinacijo in s kakšnim posvetilom jim bo prinesel.

Nove kombinacije okusov

Čeprav je njegov posel čokolada, z njo ni obseden. »Pojem eno ali dve vrstici na dan, pomembnejša je kakovost kot količina, vendarle jo vidim bolj kot piko na i, morda tudi primerno darilo,« pojasni svoj odnos do nje. »Čokoladni trg je ogromen. Izberemo najboljše okuse in kombinacije na trgu ter jih poskušamo približati kupcem, da ne bomo večno opevali le mlečne čokolade z lešniki,« se nasmeje.

Prostega časa mladi podjetnik ne loči od delovnega, saj pravi, da je posel obenem njegov način življenja, vendar pa z dekletom, ki prav tako dela v njegovem podjetju, rada nekaj časa izkoristita za sprostitev. Tudi pri preostali hrani rad preizkuša nove okuse in kombinacije, ki se morda ne zdijo najbolj združljive, a presenetijo. In, ja, tudi kuha, saj že od 19. leta živi na svojem. Andraževi prijatelji zadnji dve leti za darila dobivajo predvsem – čokolade. Poje eno ali dve vrstici na dan. Tako imenovane personalizirane čokolade izdeluje vse več čokoladnic.

Deli s prijatelji